Många avstår att anmäla hatbrott av rädsla för att röja sin läggning

Varje år polisanmäls närmare 800 hatbrott mot hbt-personer i Sverige. Men siffran kan vara långt större. Många avstår från att anmäla av rädsla för att röja sin sexuella läggning.

22 maj 2012 06:26

Det berättade Fredrik Wallén, presstalesman, på ett seminarium om hatbrott i går. Ett av många arrangemang som anordnas under Springprideveckan i Eskilstuna. Hittills i år har polisen i Sörmland fått in sex anmälningar om misstänkta hatbrott mot hbt-personer. Det rör sig om förolämpningar, ofredanden och skadegörelse.

Men antalet kan vara långt större än vad statistiken visar, tror Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

– Det kan vara så att enskilda avstår från att anmäla väldigt allvarliga brott av rädsla för att anhöriga ska få reda på personens sexuella läggning.

Hans antagande bekräftades av Sofia Kuno, brottsoffersamordnare på RFSL:s brottsofferjour. I sitt jobb möter hon ofta möter människor som utsatts för brott på grund av sin läggning eller könsidentitet. Många befarar att de ska mötas av brist på respekt.

Och det är en farhåga som i vissa fall besannas, berättar Sofia Kuno.

– Under en transkonferens i Malmö utsattes tre turkiska delegater för påhopp på krogen, berättade hon. Vi uppmuntrade dem att vända sig till polisen, vilket de också gjorde. Men av polismannen fick de frågor om deras val av klädsel och när de kom på att de inte passade in i sina biologiska kön.

Den tredje paneldeltagaren Caroline Szyber, riksdagsledamot för KD och rättspolitisk talesperson, har stuckit ut inom sitt parti då hon tydligt tagit ställning för hbt-personers rättigheter. Hon vill se fler hatbrottsgrupper i landet av den typ som redan finns i Stockholm.

– Det har ett bra signalvärde och jag tror att det är idé att satsa på sådana i alla storstäder och i delar av landet där man ser att antalet hatbrott ökar. Vi har exempelvis Västra Götaland där antalet anmälningar ökar, men andelen uppklarade brott är väldigt låg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa