Parken Zoo-anställda uppmanades mörka om döda tigrarna

Sommarjobbare på Parken Zoo uppmanades att mörka sanningen om vad som egentligen hänt med de vita tigrarna när besökarna frågade efter dem. Det berättar en tidigare anställd för Eskilstuna-Kuriren. (Uppdaterad 20.37)

18 oktober 2012 13:58

– Det var en explicit mening som man övade in på morgonmötet. Jag kommer inte ihåg exakt hur den löd, men innebörden var att inte säga att tigrarna i själva verket var döda, säger den tidigare anställde.

Personen som Eskilstuna-Kuriren talat med jobbade under flera somrar på Parken Zoo och hade ofta kontakt med besökare som rest långt för att titta på de vita tigrarna, som länge var Parken Zoos stora dragplåster. Men efter att den ena bitits ihjäl och frysts in, och den andra avlivats i Danmark började, enligt uppgifter till tidningen, ett omfattande arbete för att tvätta bort spåren från de ovanliga djuren.

Nyckelringar, gosedjur och bilder skulle bort. Enligt uppgifter Eskilstuna-Kuriren slängdes stora mängder gosedjur och leksaker direkt i stället för att skänkas bort. Och de anställda instruerades att mörka sanningen om vad som hänt med djuren.

– Vi fick absolut inte säga att de vita tigrarna var döda. I stället skulle vi berätta att vi nu har sumatratigrar som en del i vårt bevarandeprojekt, och att vi inte har kvar de vita tigrarna för att de är en framavlad ras, säger personen.
Inte ens på direkta frågor från besökare om tigrarna fortfarande var i livet fick de ge ett rakt svar, fortsätter källan.

– Då fick man spela dum och säga: "nej, de har vi skickat till Danmark".
Frågan var sprängstoff på parken och direktiven från mellancheferna var noggranna. Det hände, berättar Eskilstuna-Kurirens källa, att uppgiften om vad som hänt med tigrarna ändå läckte ut till besökarna.

– Då underströks det hur viktigt det var att vad som faktiskt hänt inte kom fram igen, säger den tidigare anställde.

Parken Zoos vd Torbjörn Bergvall säger att han inte hört något om att sommarjobbare ska ha uppmanats att ljuga om tigrarna.

– Det är ingenting jag känner till och för mig låter det helt otroligt. Jag har varit i företaget sedan 1998 och det är ingenting som jag har hört, säger han.

Men det låter väl inte helt otroligt med tanke på att djurparkschefen Helena Olsson sa likadant i Kalla Fakta?
– Det får stå för dig i så fall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa