Parken Zoos personal har fått munkavle

Parken Zoos vd Torbjörn Bergvall vill inte att personalen talar med journalister. Se klippet där han styrt upp en intervju med en av sina medarbetare här.

1 december 2012 06:12

I slutet av november direktsändes webb tv-programmet Morgonsoffan från Munktell Science Park i Eskilstuna. Huvudgäst var parkens vd Torbjörn Bergvall, som enligt förhandslanseringen skulle tala ut efter mediestormen mot Parken Zoo, efter avslöjandena om bristande djurhållning.

Med sig till studion hade han en kvinnlig medarbetare från djurparken. Men han hade också noggranna instruktioner till programledaren om vilka frågor som fick ställas framför kameran.

Julia Rosqvist intervjuade. Hon berättar:

– Fem sekunder innan jag ska upp på scen säger han: 'Du kan inte ställa frågor till henne vad det gäller Parken Zoo eller Kalla Fakta'. Jag tänkte: ' Shit! Vad fasiken ställer jag för frågor då?’

Ursprungligen hade Julia Rosqvist tänkt fördela frågorna jämnt mellan vd:n och den anställda kvinnan, säger hon. Hon blev helt överraskad av det plötsliga kravet.

– Vad ska tittarna tro? Jag ställer tre frågor till henne och till slut känner han ju själv att det här är jättekorkat. Hon sitter där utan att få några frågor. Då ser man ju hur han vänder sig till henne och då kunde jag fråga: Hur mår du och hur har det här påverkat er?

När Eskilstuna-Kuriren kontaktar Torbjörn Bergvall och frågar varför intervjuaren inte fick tala fritt med personalen blir svaret:

– Min medarbetare och jag själv deltog i Morgonsoffan för att berätta om våra upplevelser kring den mediabevakning som varit på oss som anställda i företaget, men samtidigt är det även vd:s uppgift att göra uttalanden för företaget.

Eskilstuna-Kuriren kan i dag avslöja att det du ser är ett led i Parken Zoos mediastrategi. Planen togs fram av flera PR-konsulter, så snart det stod klart att Kalla Fakta skulle sända ett reportage med den kritiska udden riktad mot djurparken.

När programmet visades i tv hade konsulterna redan förberett vilka svar parkens medarbetare skulle lämna till journalisterna under de kritiska dagarna. Och vem som fick uttala sig. Det är i princip bara Parkens chefer och några utvalda politiker som bör få yttra sig, anser konsulterna.

I lördagens Eskilstuna-Kuriren presenteras hela mediestrategin.

Den kan liknas vid en mycket välregisserad föreställning, där alla deltagare fått sina dialogmanus utskrivna i förväg. Konsulterna har skrivit ner vad parkens chefer ska säga, ord för ord. De ville helt enkelt besvara journalisternas frågor innan de ställts.

Flera av svaren har sedan citerats direkt ur manus, när nyhetsredaktioner runt om i Sverige ställt sina frågor.

En del budskap skräddarsyddes för att passa specifika nyhetsredaktioner. Eskilstuna-Kuriren skulle få vissa uppgifter, TV4 och Expressen skulle få andra citat. Det framgår tydligt av den mejlkorrespondens som gått till och från Parken Zoo under de veckor som föregick Kalla Faktas sändning i mitten av oktober.

Mejlen mellan parkens chefer och det kommunala djurparksbolagets styrelse innehåller också instruktioner till Eskilstunas folkvalda politiker, om hur de bör agera när de blir kontaktade av journalister. I pappersupplagan hittar du också en förteckning över vilka makthavare som fått instruktioner från konsulterna om hur de ska agera.

Köp ett digitalt lösnummer här!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa