EK-TV: Ingen fara för giftspridning

Det finns inte någon risk för giftspridning efter den våldsamma branden i industrifastigheten i Vilsta i går. Det meddelade räddningstjänsten och Eskilstuna kommun sent på fredagseftermiddagen.

7 december 2012 17:11

Under fredagseftermiddagens presskonferens meddelade Räddningstjänst och Eskilstuna kommun att läget är stabilt efter den våldsamma branden i ytbehandlingsföretaget i Vilsta.

Tack vare en varsam släckningsinsats från Räddningstjänsten och gynnsamma väderförhållanden har skadorna från gifterna i den nedbrunna industrifastigheten kunnat begränsas kraftigt.

- Vi var medvetet väldigt måttfulla med vattnet under släckningen med tanke på risken att gifter skulle läcka ut i dagvattenbrunnar eller ån, berättar Lars Lagebo som är ställföreträdande räddningschef.

Efter kontakt med bland andra Giftinformationscentralen och nya inspektioner på platsen gör Räddningstjänsten också bedömningen att det inte är någon risk att giftiga gaser ska spridas i luften.

Det grönblåa och gula smältvattnet runt ruinen som funnits med på bilder kommer enligt Räddningstjänsten från en trasig fjärrvärmeväxlare.
– Alltså innehåller det glykol, förklarar Lars Lagebo.
– Men vi kan inte utesluta att där kan finnas andra kemalier.

Eskilstunas miljöchef Ulf Lindstrand konstaterar att det kunde ha slutat mycket värre:

– Förhållandena var väldigt gynnsamma för oss. Det var i stort sett vindstilla. Det var kallt så att människor höll sig inomhus med stängda dörrar och fönster. Och dessutom var det natt, så det var inte mycket människor i rörelse.

– Vår bedömning är att det inte är någon fara för allmänheten nu.

Området är fortfarande avspärrat. Polisen har inlett en förundersökning med brottsrubriceringen misstänkt mordbrand. Saneringen av området blir fastighetsägarens ansvar, i det här fallet konkursförvaltaren eftersom företaget Eskilstuna Ytbehandling gick i konkurs i höstas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!