Beslagtagen "polisbil" lämnas åter till ägaren

I helgen beslagtogs en bil som var mycket lik en riktig polisbil. Bilägaren har dock överklagat beslaget och på onsdagseftermiddagen hävdes beslaget. (Uppdaterad 16.13)

27 mars 2013 16:24

Det var i lördags kväll som polisen stoppade bilen, som är målad som en riktig polisbil. Det i sig är inte olagligt. Däremot är det inte tillåtet att utge sig för att vara polis. Och det menar polisen att någon i bilen kan ha gjort sig skyldig till i samband med färden i den "falska" polisbilen.

Bilens ägare förnekar dock att någon skulle ha utgett sig för att vara polis, en brott som rubriceras som "föregivande av allmän ställning".

Bilägaren har också överklagat polisens beslut att beslagta hans bil. I överklagan skriver han bland annat att polisen trakasserar honom för att han kör runt i en "udda" bil.

Under onsdagseftermiddagen fick han rätt då åklagaren beslutade att beslaget skulle hävas. Det betyder att bilägaren kommer få tillbaka både sin bil och en beslagtagen videokamera.

– Det fanns ingen grund till att hålla kvar beslaget. Så som det ser ut just nu var det inte föregivande av allmän ställning att åka runt i en falsk polisbil, förklarar åklagare Gabriel Frosteby.

Men det betyder inte att misstankarna mot bilägaren avskrivs.

– Jag har inte lagt ner förundersökningen. Utredningen fortsätter. Det finns fortfarande underlag som håller på att utredas av polis, säger Frosteby.

I nuläget kan han dock inte ta beslut om huruvida han ska väcka åtal och att döma av det underlag han sett hittills ser det inte ut som att något brott har begåtts.

Får bilägaren köra sin bil i väntan på att beslut om åtal väcks?
– Ja, han får köra bilen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa