Bomben på Öster är oskadliggjord

Här är det föremål som polisen misstänker är en sprängladdning, och som tidigt på torsdagsmorgonen hittades under en parkerad bil på Galléengatan.

4 april 2013 09:56

Delar av centrala Eskilstuna spärrades tidigt på torsdagsmorgonen av efter att en misstänkt sprängladdning hittats på Galléengatan. Bomben låg kvar på garageuppfarten när bombgruppen från Stockholm tillkallades.

Bilderna på bomben visar något som ser ut som en hemmagjord sprängladdning, med en magnet ovanpå. Den hittades under en bil som stod parkerad på en garageuppfart i kvarteret. När bilen flyttades blev laddningen kvar på asfalten, enligt flera ögonvittnen.
Därför kunde den misstänkta bomben fotograferas av Eskilstuna-Kurirens fotografer.

Bomblarmet ringdes in av en privatperson klockan 06.05. Polisen spärrade av gatorna i kvarteret en timme senare, och flera av de boende evakuerades från sina bostäder.
– Jag skulle ha varit på jobbet nu men får inte hämta min bil, säger Benjamin Vitrera, som bor i kvarteret där bomben hittades (se intervjun här).

Bilen som stod parkerad vid bomben flyttades av ägaren innan polisen kom, utan att laddningen exploderade. Den svarta bilen, som är av exklusivare modell, parkerades sedan slarvigt på en angränsande gata där den lämnades med öppna rutor och dörrar. Den sista uppgiften kommer från grannar i området, och polisen vill inte kommentera uppgiften.

Det är oklart vem som äger fordonet, men Eskilstuna-Kurirens poliskällor uppger att bilen brukar användas av personer med kopplingar till ett av Eskilstunas kriminella nätverk.
Den ska bland annat ha nyttjats av en 32-åring, som under många år hade en ledande position i ett av de kriminella nätverken.

Uppgifterna från polisens länskommunikationscentral var mycket knapphändiga under torsdag förmiddag:
– Jag kan tyvärr inte säga så mycket. Vi håller på och jobbar i det här just nu, och väntar hit en presstalesman, sade biträdande vakthavande befäl Jenny Ejdvinsson vid sjutiden på morgonen, då ärendet var alldeles färskt.

Uppdateringar under dagen:

Enligt Eskilstuna-Kurirens fotograf på platsen utvidgades avspärrningarna kring den misstänkta sprängladdningen vid 10-tiden på torsdagsförmiddagen, och fler personer började evakueras. Detta för att förbereda för bombgruppens arbete.

Vid 10.30 kontaktade polisen Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring, och ville ha tillgång till tidningens originalbilder på bomben, de som finns i den här artikeln, så att teknikerna i bombgruppen skulle kunna studera dem och veta vad de har att jobba mot. Chefredaktören beslutade att bilderna skulle lämnas ut till polisen.

Efter att ha studerat bilderna tror polisen att bomben är äkta.

– Jag har just fått besked från våra tekniker. De har tittat på bomben och säger: 'Den ser äkta ut', sade polisens utsedde presstalesman Lars Ånestrand strax före lunch.

Bombgruppen från Stockholm var på plats vid 11.35-tiden. Vid 11.50 meddelade Eskilstuna-Kurirens fotograf på Galléengatan att avspärrningarna utvidgats än mer, till att omfatta delar av Uttermarksgatan och Carlavägen också. Även Ungergatan ska vara avspärrad.

Vid 12.10 kördes polisens bombrobot fram, uppger tidningens medarbetare på platsen.

Klockan 12.50 uppgav presstalesmannen Lars Ånestrand att teknikerna har lyckats med ett arbetsmoment vid den misstänkta bomben, och att man därefter har skjutit på den.

– Om jag får spekulera så har man med andra ord lyckats få bort sprängsatsen, sade han på telefon strax före klockan 13.

Eskilstuna-Kurirens fotograf Tommy Larsson har bevakat dramat vid avspärrningarna hela förmiddagen.

– Vi hörde en liten smäll, sade han vid 13-tiden.

Klockan 13.33 kom ett pressmeddelande från polisen, där man bekräftar att bomben är omhändertagen och oskadliggjord. Så här lyder det i sin helhet:

"Föremålet är oskadliggjort av bombgruppen från Stockholm. Nu startar den tekniska utredningen av platsen och resterna av föremålet.

Bedömningen av föremålet var att det var skarpt. Slutsatsen om detta kommer efter den tekniska undersökningen.

Bilen är beslagtagen och ska undersökas. Utredningen fortsätter och ett antal förhör ska hållas. Någon misstänkt person finns ej i nuläget.

Avspärrningen kvarstår tillsvidare och kommer att hävas så fort omständigheterna medger det."

Vid 14.15-tiden började polisen ta ner vissa av avspärrningarna. Bland annat tilläts boende i två av hyreshusen utmed Carlavägen återvända till sina lägenheter. Avspärrningarna sträcker sig nu bara från korsningen Galléengatan/Uttermarksgatan till korsningen Galléengatan/Klostergatan. 

Enligt Eskilstuna-Kurirens fotograf Marie Bremberg, som har avlöst Tommy Larsson vid avspärrningarna, har även bombroboten varit ute och rört på sig igen. Men nu har man övergått till att spårning med hundar vid garageuppfarten där bomben hittades samt i närområdet.

– De går också in och ut ut huset där bilen stod parkerad, rapporterar Marie Bremberg. 

14.50 kunde hon dock meddela att bombgruppen nu lämnar platsen. Hon meddelar också att det nu bara är Galléengatan som är avspärrad. Man kan alltså ta sig fram på både Uttermarksgatan och Klostergatan. Resten av avspärrningen kommer tas bort under eftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa