Parterna har enats – strejken avblåst

Det blir ingen strejk bland de anställda inom kommuner och landsting. Båda parterna har sagt ja till medlarbudet. "Ett bra avtal som håller sig inom kostnadsramen", kommenterar SKL.

28 april 2013 15:48

I ett pressmeddelande från Eskilstuna kommun skriver man att alla som varslats om strejk nu ska återvända till sitt arbete precis som vanligt.

– Nu är det viktigt för oss att se till att våra elever och äldre får sin mat som alltid, kommenterar Eskilstuna kommuns HR-direktör Marita Schwartz.

Avtalet som nu slutits är på 37 månader och icke uppsägningsbart.

Några av de krav som Kommunal fått igenom i avtalet med SKL innebär bland annat minst 1 700 kronor i löneökning under en treårsperiod, en minimering av de så kallade delade turerna och bättre villkor för visstidsanställda, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

"Vi ser avtalet som en stor framgång. Vi krävde krontalsökningar för att inte öka lönegapet mellan mans- och kvinnodominerade branscher. Vi begärde 1 740 kr och fick 1 700 kr, vilket är långt mer än arbetsgivarnas ursprungliga bud på 1 500 kr", skriver Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Ersättningarna för arbete på obekväm arbetstid och för beredskapstjänstgöring har höjts. Föräldrapenningtillägget utökas från dagens 150 dagar till 180 dagar.

– Och det viktigaste av allt: Vi har nu undvikit en strejk, hette det på den gemensamma pressträffen.

"Ambitionen måste alltid vara att försöka undvika delade turer så långt det är möjligt. Men eftersom verksamheternas behov ofta koncentreras till vissa tider, kan det ibland vara svårlöst. Skrivningarna i detta avtal tar hänsyn till både arbetstagaren och verksamheten på ett bra sätt", säger ordföranden i SKL:s förhandlingsdelegation, Ingela Gardner Sundström, i en skriftlig kommentar.

Avtalslängden ger "lugn och ro i den kommunala sektorn för en lång tid framöver, vilket är precis det våra medlemmar ute bland kommuner och landsting efterfrågar", framhåller SKL.

Avtalet innebär vidare att den introduktionsanställning för personer mellan 19–25 år som avtalades fram under förra avtalsrörelsen nu utökas till flera grupper.

TT/Ekuriren.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa