Gryningsräd mot  vänsterextremister

Tidigt under tisdagsmorgonen slog polisen till mot vänsterextremister i Mälardalen och Stockholm.

19 november 2013 06:52

–Jag kan bekräfta att det pågår en insats, men jag kan inte säga någonting om den i nuläget, säger Johanna von Wowern, presstalesman hos polisen i Västmanland.

Klockan 6 under morgonen inleddes polisens projekt Eskil.

På inte mindre än 13 olika adresser i Mälardalen och Stockholm gjordes tillslag. Bland annat greps ett okänt antal personer som är kopplade till Revolutionära fronten i Eskilstuna, uppger poliskällor.

– Vi är mitt uppe i det här nu. Vi har gått in i ett antal lägenheter i bland annat Eskilstuna och jobbar nu utifrån det, uppger en polis.

I Stockholm slog polisen till på två platser, uppger Aftonbladet. Både personal från Nationella insatsstyrkan och Säpo gick in i två bostadshus på två adresser tidigt på morgonen.

Enligt polisen är de gripna misstänkta för en misshandel som skedde den 14 september i år i samband med en nazistdemonstration i Stockholm. De misstänks också för två fall av grov misshandel, skadegörelse och olaga hot begångna i Västerås 29 september 2012.

Projekt Eskil är polisens samlingsnamn på brott som kan knytas till den vänsterextrema miljön, där Revolutionära fronten ingår. Några av de ledande aktivisterna finns i Eskilstuna I Sörmland och Västmanland utreds ett 30-tal brott där Revolutionära fronten uppges ha bråkat med sina motparter i den högerextrema miljön.

Flera utredningar ingår i projektet. Däribland kravallerna vid första maj i Eskilstuna 2012 och gatubråken i mitten av September, när nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Stockholm. Revolutionära fronten fanns bland motdemonstranterna, och gruppen misstänks ligga bakom minst en misshandel i anslutning till demonstrationen.

I slutet av september förra året attackerades en vit makt-spelning i Kolsva.

En konsertbesökare skadades och folkparken vandaliserades. Även där misstänks Revolutionära fronten ligga bakom attacken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa