Wärring om misshandeln

Han kommer att bli försiktigare nu. Inse att det finns en hotbild därute. Han tänker inte diskutera mc-västar på krogen på nattetid igen. Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring ger nu sin version av natten när han blev nedslagen i Eskilstuna.

6 januari 2014 17:15

Natten mellan lördagen och söndagen blev Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring misshandlad efter ett krogbesök i Eskilstuna. Digitala medier inklusive ekuriren.se har redan rapporterat om händelsen och nu ger PeO Wärring sin version av det som hände. Nu, strax efteråt, när minnet börjar komma tillbaka och en del av chocken har lagt sig.

— Jag tror att det som hände mig var en slumpartad händelse, att det kunde ha hänt vem som helst, säger han.

PeO Wärring har just kommit tillbaka från ett långt och ingående förhör hos polisen. Han är mörbultad, har blåmärken i ansiktet och på kroppen, har ont i ryggen och saknar sina glasögon.

Det som skulle ha blivit en vanlig trevlig kväll ute i Eskilstuna tillsammans med frun – blev något helt annat. Den började med en middag med god mat och dryck på en av Eskilstunas krogar - och slutade på Mälarsjukhuset.

Efter middagen ville PeO Wärring ta en sväng in på klubben Josef´s, medan frun som var trött valde att gå hem. Han hade hört att en vän eventuellt skulle vara där och ville gå in för att prata med honom. Ganska direkt såg han att vännen inte fanns på plats, men uppmärksammade ett annat sällskap - varav en ska ha burit en så kallad mc-väst. En väst som anses signalera kriminell tillhörighet och PeO Wärring reagerade och berättade vad han kände för krogägaren Josef Makdesi.

Det blev en diskussion om mc-västars vara eller inte vara - en diskussion som hettade till.

— Jag satt en stund vid sällskapets bord. Det var bara en verbal diskussion och det slutade med att Josef bad dem att gå. De blev inte utslängda, de blev ombedda att lämna lokalerna vilket de också gjorde, säger PeO Wärring.

Wärring erkänner utan omsvep att han var berusad. Och han inser i dag att det var och är synnerligen olämpligt att diskutera mc-kriminalitet och västbärande ute på krogen, nattetid, på det sättet och under de omständigheterna han nu gjorde.

— Alla undrar om jag var nykter. Det var jag inte. Men: jag gjorde inget olämpligt. Också polisen har bekräftat att jag inte gjorde något som var olämpligt, säger PeO Wärring.

Han uppskattar att han var kvar på Josef´s en kort stund innan han bestämde sig för att gå hem. Hela vistelsen i lokalerna kanske pågick i 30 minuter.

PeO Wärring ska enligt egna uppgifter ha blivit erbjuden att ta taxi hem, men tackade nej. Han hade så nära till hemmet att en promenad inte var något problem. Men en bit utanför, på Rademachergatan strax intill postens gamla lokaler, hände något. Enligt Wärring själv stod gänget där och han hade just passerat dem - följd av diverse glåpord - när han plötsligt fick en spark i ryggen. Vem som sparkade hann han aldrig uppfatta. Han föll huvudstupa framlänges och slog i marken. Därefter minns han inte särskilt mycket. Han vaknade till av att en ung man satt vid hans sida och uppmanade honom att ligga kvar stilla, på marken. Mannen hade larmat ambulansen.

Det blev en snabb transport till Mälarsjukhuset. PeO Wärring läkarundersöktes och fick också röntga huvudet, men eftersom man inte hittade några allvariga skador skrevs han ut efter ett par timmar.

I dag ett par dygn efteråt är PeO Wärring alltså mörbultad. Inte bara fysiskt utan också psykiskt. Han menar att han försökte leva lite som han har lärt - att våga ta en diskussion, att stå upp för sina åsikter. Han menar att västar som signalerar kriminalitet och är en maktsymbol som skrämmer människor - inte hör hemma på krogen. Men: att det var ett illa valt tillfälle. Och han är övertygad om att den väst han såg inte var en Hells Angels-väst som det spekulerats om. Han tror inte heller att misshandeln har en direkt koppling till hans arbete eller till Eskilstuna-Kurirens skriverier om kriminalitet.

— Jag tror att det var en stundens ingivelse. Att våra vägar råkade korsa varandra och att detta skulle ha kunnat hända vem som helst.

PeO Wärring har nu semester veckan ut och säger att han inte är särskilt orolig för egen del. Men han ska bli försiktigare. Tänka sig för. Inte vara så naiv längre.

Och det finns en hel del att bearbeta och hantera. Mediedrevet till exempel. Första dagen efter misshandeln ringde det oavbrutet både på telefoner och ytterdörren. Och så är det hatet, skadeglädjen. Från okända.

— Vi har fått telefonsamtal hem till vår telefonsvarare, säger PeO Wärring. Folk som sitter och skrattar bara. Ett "samtal" som bara är ett långt, långt skratt...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa