Åklagaren försvarar omdiskuterat frisläppande

26-åringen som gjort sig skyldig till en rad ofredande mot kvinnor är på nytt försatt på fri fot.Och det är fullt i sin ordning, hävdar åklagaren Thomas Bergström.

10 juli 2014 05:00

Det var i fredags som mannen åkte ut till Skjulstabadet, klädde av sig naken och närgånget försökte uppvakta en kvinna vid badstranden.

Ett tilltag som inte alls uppskattades av kvinnans manliga sällskap. Men i tumultet som följde var det angriparen som förblev upprätt stående och när kvinnan vädjar om hjälp från någon annan inom hörhåll är det bara en äldre man som linkar fram och undrar vad som pågår. Den mannen skadades i tumultet som följde i ena benet så illa att han tvingades opereras.

Polis tillkallades och mannen greps, men först efter det att han handklovad försökte undkomma polismännen genom att kasta sig i ån. Han fiskades snabbt upp och fick följa med till arresten.

Dagen därpå anhölls han, men hade inga egna bilder av vad som inträffat. Han ruskade bara på huvudet och menade att minnet var blankt.

Under måndagen släpptes han på fri fot av kammaråklagare Thomas Bergström som försvarar frisläppandet med orden:

– I juridisk mening kan jag helt enkelt inte begära en man häktad misstänkt för ett brott som maximalt ger honom en straffsats i formen av böter.

– Även om jag självklart har all förståelse för att kvinnor vill slippa bli antastade så kan jag ändå inte begära honom häktad. Lika lite som jag kan låsa in en kleptoman, som med all säkerhet kommer fortsätta att göra sig skyldig till nya stölder, eller låsa in en bilförare som riskerar både sitt eget och andras liv ute i trafiken.

Krasst sett anser åklagaren inte att händelserna som utspelar sig på Nyforsgatan några timmar efter det att 26-åringen släppts ur arresten i måndags når något som kan beskrivas som ett brott. Inte ens med en aldrig så god fantasi.

– Det är väl klart olustigt för de båda kvinnorna att de inte blir kvitt sin följeslagare, men att han skulle göra sig skyldig till ett brott, nej, jag tror inte det.

På Eskilstunapolisens jourgrupp kan chefen Kent Lundqvist i en växande samling anmälningar göra tillägget att 26-åringen blottat sig för sin socialsekreterare.

Ett sållningsprov är gjort för att försöka få reda på om mannen har tagit några droger. Svaren på proverna dröjer dock en tid.

– Vi tror ju att han missbrukat någon form av droger. Vissa av dem har ju den effekten att de förstärker ett visst beteende.

Hur skulle du beskriva mannen, är han stor och stark?

– Nja, han är ingen Hulk, men som gammal fotbollsspelare är han ganska vältränad.

– Mannen har varit mycket lugn och fin hos oss här på polisen, men han uppger själv att han gärna vill ha hjälp. Psykiatrisk hjälp.

Fler har gjort samma bedömning och av det skälet har polisen åberopat ett omhändertagande enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa