Ny majoritet presenteras

Här ovan kan du se en repris från vår tidigare live-sändning av presskonferensen under torsdagen.
Under konferensen bekräftades att Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet utgör Eskilstunas nya majoritet.

4 december 2014 06:00

Arbetarkommunens ordförande Åsa Kratz inleder med att beklaga att den gamla majoriteten brutits upp, men ser möjligheter i den nya med M och C.

- Vi har tvingats studera varandras politiska program och kunnat konstatera att vi i stora delar vill samma sak. En del skiljer men vi förenas i att vi älskar Eskilstuna, säger Jimmy Jansson (S).

Centerpartiets Arne Jonsson ser möjligheten att föra fram landsbygdsfrågorna. Jari Puustinen (M) och Anneli Nyström understryker att även om det stundtals varit tuffa förhandlingar så är det mycket som förenar.

Jimmy Jansson:
- Det finns bara vinnare, både för Eskilstunaborna som fått en starkare majoritet och väljarna från de tre partierna som nu får större möjligheter att få igenom sina krav.

Jari Puustinen gläds åt att partiet äntligen får igenom sitt krav på att utreda om kommunen ska sälja Parken Zoo.

Arne Jonsson blir ordförande i ett nybildat landsbygdsråd och är också nöjd med att man fått igenom kravet på en översyn av översiktsplanen.
- Vi får bort kravet på att set ska finnas kollektivtrafik till platser där man bygger nytt.

Ordförandeposterna fördelats efter intresse och för att komplettera varandra, säger Jimmy Jansson.

- Under förutsättning att vi blir godkända av våra våra resktive partier, det här har gått väldigt snabbt,säger Åsa Kratz.

Fördelningen mellan partierna:
S: Ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, arbetsmarknadsnämnden och kultur- och fritidsnämnden, samt miljö- och räddningsnämnden och Torshälla stad.

M:  Vice ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, samt fastighetsbolagen. Badbolaget tas bort och överförs till fastighetsbolaget.

C: Ordförande i landsbygdsrådet och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, ordförande i natur- och vattenvårdsberedningen.

Jari Puustinen är nöjd med partiets två ordförandeposter , barn- och utbildning och socialnämnden .
- Vi har fått posterna i nämnderna som har våra hjärtefrågor, säger han.

Att C har blivit helt utan ordförandeposter, förutom i det nybildade landsbygdsrådet, är heller inget problem, enligt Arne Jonsson.
- Det är politiken som är viktig inte ordförandeposterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunilla Karlsson