Dagarna som skakade stadshuset

År 2014 fick ett historiskt slut inom Eskilstunapolitiken. Den rödgröna majoriteten föll och på bara några veckor reste sig en ny rödblågrön koalition ur spillrorna. Nu kan Eskilstuna-Kuriren avslöja spelet bakom kulisserna.

16 januari 2015 06:00

För en vecka sedan tillkännagav Magnus Johansson (MP) att han lämnar Eskilstunapolitiken och under kommunstyrelsens sammanträde i tisdags röstade Moderaterna tvärtemot tidigare ställningstaganden.

Det är två konsekvenser av Eskilstunas nya politiska karta.

Men nu backar vi tillbaka till månadsskiftet november–december förra året och ser vad som egentligen hände när Eskilstunapolitikerna grupperade om sig radikalt.

Det var bara några dagar kvar till ett av årets viktigaste sammanträden i kommunfullmäktige. Tilläggsbudget för 2015 samt ny nämndorganisation skulle klubbas.

Då fick kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ett mejl som omkullkastade alla planer, och som blev en historisk vändpunkt för Eskilstuna.

Mejlet som landade i mejlboxen måndagen den 24 november kom från partikollegan Aza Safari, Han berättade att han tänkte lämna socialdemokraterna för att bli politisk vilde. Därmed hade de rödgröna inte längre majoritet.

Att beskedet skulle få långtgående konsekvenser stod snabbt klart för Jimmy Jansson. Faktum är att tankarna föddes redan under valnatten.

– Jag kände viss oro över att S, V och MP bara fick ett mandats övervikt här i Eskilstuna, berättar han. Vår majoritet var oerhört bräcklig. Det skulle räcka med att en enda person satte sig på tvären. Och det skulle göra den personen väldigt mäktig.

– Visst funderade jag då på om det fanns något möjligt alternativ. Men det fanns inte. Rödgröna hade ju gått till val på att styra Eskilstuna tillsammans om vi fick majoritet.

Med facit i hand vet vi att Jimmy Janssons farhågor inte var helt obefogade.

När han stod inför faktum försökte han, utan att lyckas, få kontakt med Aza Safari.

– Visst ville jag få honom att avstå. Om inte det lyckades ville jag i alla fall förstå vad det handlade om.

Följande dag, på tisdagskvällen 25 november, meddelade Aza Safari officiellt sitt beslut att bli politisk vilde.

Då hade flera av oppositionsledarna känt till det i fyra dagar – alltså redan innan Jimmy Jansson informerades.

– Aza Safari kontaktade mig redan på fredagseftermiddagen, säger förre oppositionsrådet Jari Puustinen (M), som numera kan titulera sig kommunalråd.

– Han ville att vi skulle träffas. När jag frågade vad det gällde berättade han att han tänkte bli politisk vilde och att han tänkte släppa bomben veckan därpå, före kommunfullmäktige, och att det var något som oppositionen borde känna till.

Jari Puustinen berättar att hans första tanke var att nu blir det kaos.

– Jag kände absolut ingen skadeglädje, utan tänkte bara: Vad händer nu.

Partikollegan Annelie Klavins Nyström, också hon numera kommunalråd, instämmer.

– Det kändes bara skakigt och rörigt. Hur skulle S kunna styra i minoritet.

Båda beskriver att det som hände sedan gick väldigt fort. Själva kunde de bara invänta hur majoriteten skulle agera.

Redan under onsdagen satte Jimmy Jansson och arbetarekommunens ledning bollen i rullning.

– Jag fick direktiv att i första hand värna om det rödgröna samarbetet, med stöd av något eller några andra partier om det var möjligt, berättar han.

En första snabbsondering bland dåvarande oppositionspartierna visade att den lösningen var utesluten. Inget parti var beredd att ingå i en majoritet tillsammans med V. Det fanns också tveksamheter att samregera med MP, åtminstone med dåvarande ledning.

– Det fanns alltså inte en chans att hålla ihop den rödgröna majoriteten.

En tänkbar koalition kunde bestå av S, MP, C och FP. En lösning som många också ansåg ligga närmast till hands ur ideologiskt perspektiv, men som Jimmy Jansson avfärdade tämligen snabbt.

– Tillsammans hade de här partierna fått 40 mandat i kommunfullmäktige, alltså samma svaga majoritet som S, V och MP hade före avhoppet. Ett avhopp i något av partierna skulle alltså innebära att vi hamnade i samma situation igen.

– Det var helt enkelt inte intressant, i synnerhet med tanke på turbulensen inom Miljöpartiet. Man kan klara en sådan här kris en gång. Men att riskera en upprepning kunde jag helt enkelt inte ställa upp på.

Då fanns det bara ett alternativ kvar – ett M + S-samarbete. Nu skulle arbetarekommunen säga sitt.

Samtidigt hade S ytterligare ett akut dilemma att lösa. Under torsdagens sammanträde i kommunfullmäktige skulle tilläggsbudget för 2015 klubbas, liksom en ny nämndorganisation. Risken var uppenbar att ingendera skulle gå att klubba igenom.

– Att ändå försöka kunde dessutom satt punkt för alla diskussioner om ett kommande samarbete.

Lösningen blev att bordlägga bägge frågorna till kommunfullmäktiges decembersammanträde två veckor senare.

Det var alltså bråttom att få till en ny majoritet, fördela förtroendeuppdrag och komma överens om budgeten.

Sent på fredagskvällen 30 november fick Jari Puustinen ett mejl från Jimmy Jansson.

– Han meddelade att det var grönt ljus för att sätta oss ner och förhandla.

Själva förhandlingen fick vänta till måndagen. Då bänkade sig Jimmy Jansson, Sarita Hotti och Åsa Kratz från Socialdemokraterna med Jari Puustinen, Annelie Klavins Nyström och Göran Gredfors i ABF-huset.

– Bara en sådan sak, att Moderaterna har sammanträde i ABF-huset, skrattar Annelie Klavins Nyström.

Efter 2 timmar och 40 minuter hade de enats om politiskt program och fördelning av poster. Budgeten skulle kräva ytterligare några dagars finslipning.

– Vi var från båda håll lösningsorienterade och fokuserade på frågor där vi är överens, säger Annelie Klavins Nyström.

Jari Puustinen konstaterar också att S hade ett smart upplägg:

– De vet ju att skola och arbetsmarknad är våra hjärtefrågor, men ville inte ge oss ansvar för båda. Vi erbjöds ordförandeposter i antingen barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden eller arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och stadsbyggnadsnämnden.

Med facit i hand vet vi att det blev skolpaketet.

Dagen efter, på tisdagen hölls ytterligare ett möte, då tillsammans med Centerpartiets Arne Jonsson. Något som både S och M ville för att lyfta landsbygdsfrågorna. Förhandlingen tog en timme. C fick inga tunga politiska poster, men väl gehör för flera frågor i det politiska programmet.

– När jag blev tillfrågad kände jag en blandning av smicker och tvivel, säger Arne Jonsson.

– Jag undrade varför S och M behövde oss när de skulle få en stabil majoritet ändå. Men när jag fick medlemmarnas stöd var det inte ett svårt beslut att svara ja. Jag hade en lista på C-frågor vi gärna ville ha med i det politiska programmet, och vi har fått gehör för mycket.

Jimmy Jansson konstaterar att den nya majoriteten på några dagar klarade det som tog de rödgröna månader att få ihop.

– Speciellt efter senaste valet, när V och MP blev lika stora, var det tufft. Den här lösningen stärker faktiskt den socialdemokratiska politiken.

Fredagen den 5 december presenterade S, M och C officiellt Eskilstunas nya koalition som gick under namnet Kraftsamling för Eskilstuna.

En vecka senare klubbade kommunfullmäktige tilläggsbudget, nämndorganisation och val till förtroendeuppdrag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa