SD inte välkomna till samtal om integration

Alla politiska partier i Eskilstunas kommunfullmäktige utom Sverigedemokraterna är inbjudna till måndagskvällens dialogmöte om integration som arrangeras av Studieförbundet vuxenskolan. (Uppdaterad)

9 mars 2015 14:19

– De är inte inbjudna därför att de inte delar Studieförbundet vuxenskolans värdegrund om allas lika värde och rättigheter, säger Johannes Mattisson, verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet vuxenskolan Sörmland och ansvarig för mötet.

Dialogmötet på gamla Gästis på Köpmangatan i Eskilstuna är öppet för allmänheten. Mötet är en i raden av olika diskussionsmöten som arrangeras av Studieförbundet vuxenskolan runt om i landet. Samtliga partier som finns representerade i Eskilstuna kommunfullmäktige är välkomna att delta i måndagskvällens integrationssamtal med en representant från varje parti, alla utom Sverigedemokraterna som inte har fått någon inbjudan.

Kim Fredriksson, oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Eskilstuna, kallar Vuxenskolans agerande för hyckleri.

– Det är oacceptabelt att Vuxenskolan väljer vilka som får och inte får närvara på dialogmöten med allmänheten baserat på vilka åsikter de själva bedömer intresserade deltagare har. Detta eftersom deras verksamheter finansieras via skattesedeln, säger han i en kommentar.

Vuxenskolans Johannes Mattisson känner till SD:s kritik men menar att partiet bara försöker ta på sig "offerkoftan". Enligt Studieförbundet vuxenskolan är kvällens möte ett samtal kring hur klyftorna i Eskilstuna ska minska och tanken är att slå hål på olika myter som florerar i integrationsdebatten. 

– Vuxenskolan säger att de minsann vågar ta upp känsliga ämnen om invandringspolitiken, men "råkar" glömma bort att berätta att SD inte är välkomna, säger Kim Fredriksson.

Men har du ingen förståelse för att ni inte är inbjudna med tanke på den invandringspolitik ni för?
– Vi har en annan uppfattning än de andra sju partierna och vill se en minskning av dagens invandring. Men vad är det för dialogmöte om inte alla får komma till tals? säger Kim Fredriksson till ekuriren.se.

Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov är moderator för kvällens dialogmöte.
– Det står Studieförbundet vuxenskolan fritt att bjuda in vem de vill och vilka som ska vara med har varit klart sedan länge. Själv modererar jag inga evenemang där SD deltar eftersom jag inte vill befatta mig med dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa