Polisen kritiserar Västmanlandspolisen

Lars Franzell, ansvarig för förundersökningen om moskébranden i Nyfors går nu ut och dementerar flera av Västeråspolisens uppgifter om brandorsaken.

10 mars 2015 11:33

– Det var inga uppgifter som jag kände till, säger han.

Det var på ett möte i Västerås på måndagen där bland annat ett 30-tal kommunpolitiker närvarade, som Västmanlandspolisen öppet berättade om sin syn på moskébranden i Eskilstuna. Alla som närvarade på mötet fick höra att moskébranden skulle ha orsakats av en olycka, att det var en fritös som fattat eld och att det inte alls skulle ha handlat om en inkastad brandbomb.

Det här var helt nya uppgifter för media som hittills bara fått veta att brandorsaken fortfarande inte är utredd och att utredningen fortfarande pågår.

Lars Franzell konstaterar dagen efter uppståndelsen när hela Sveriges journalistkår återigen börjat jaga honom, att det snarare är en polis som har "halkat med tungan".

– Jag vill inte kommentera några enskilda individer här. Men det kan ofta bli såhär när det handlar om andra, eller tredjehandsuppgifter. Spekulationer om den här branden har förekommit kors och tvärs ända sedan juldagen. Spekulationer är inget som jag kommenterar. Och en förundersökning bedrivs enligt rättegångsbalken och inte i media, säger Lars Franzell.

Han säger också att uppgifterna om att branden skulle ha orsakats av en fritös var helt nya för honom, att det är felaktig information och att polisen i Västmanland knappast har den bästa informationen om en brand i Eskilstuna.

Men vad händer nu då i utredningen?

– Förundersökningen pågår fortfarande och vi har ytterligare ett antal förhör som ska göras. Därefter ska vi fatta beslut om vi ska göra något mer och vad.

Vad är det för förhör?

– Det är folk som har varit på plats som ska höras.

Vilken är brottsrubriceringen av moskébranden i dag?

– Den är samma som tidigare, grov mordbrand, säger Lars Franzell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa