Utrotningshotad– och trafikdödad

En järv mötte trafikdöden utanför Strängnäs på lördagen.

11 april 2015 18:07

Enligt polisen var det en järv som hittades död på E20 vid Läggesta på lördagsförmiddagen.

Men järven finns inte i den sörmländska faunan. Är ni säkra på att det är en järv?
–Ja, det är vi nog. Vi har låtit en veterinär titta på djuret, och hon bedömer att det är en järv, säger Tobias Sköldäng, vakthavande befäl vid Eskilstunapolisen.

Var kommer djuret ifrån, tror ni?
–Ingen aning. Vi ska, som reglerna säger, skicka den till Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala så att de får titta på den.

En sak är säker. Järven kommer inte från Parken Zoo i Eskilstuna, för några sådana bor inte där. Men djurparkschefen, Lennart Sundén, blir ändå nyfiken:

–  Jag har hört att järven börjat synas nedanför trädgränsen i norra Sverige, men har aldrig hört talas om att den setts i den sörmländska naturen. Kan man möjligen ha förväxlat den med en mårdhund? funderar Lennart Sundén.

Mårdhunden, som spridit sig till Sverige via Ryssland och Finland, bedöms av många som skadlig och icke önskvärd i den svenska rovdjursfaunan.

– Jag har hört att enstaka exemplar av dem observerats både här och längre söderut, säger Lennart Sundén.

Nu hoppas att Statens Veterinärmedicinska Anstalt ska artbestämma det påkörda djuret, så att klarhet bringas. Och visar det sig vara en järv, är han positiv:

– Jag tycker att vi ska ha stor variation på djurarter här i Sörmland, och då har även rovdjuren sin plats. 

Just nu finns det döda djuret i polishuset i Eskilstuna. Här har också upprättats en anmälan om brott mot jaktlagstiftningen.
–Om man kör på en järv är man skyldig att anmäla det till polisen. Det har inte gjorts i det här fallet. Men vi har ännu inga misstankar om vem som är skyldig, säger Tobias Sköldäng.

Kanske märkte den skyldige inte att djuret blev påkört?
– Nog märker man om man kör på en järv. Det kan man knappast missa, säger Tobias Sköldäng.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!