Så hyllar 21-åringen IS på nätet

Eskilstuna "Må Allah stärka er och ge er seger". Så skrev den hotmisstänkte 21-åringen till en svensk IS-jihadist redan förra sommaren. Inlägget gjordes i en sluten facebookgrupp och upptäcktes av journalisten Magnus Sandelin, som granskar jihadister på sin blogg.

15 juni 2015 20:00

– Det är ingen som helst tvekan om att den här personen sympatiserar med Islamiska staten. Han har försvarat såväl deras erövringar av land, som deras slaveri. Han stöder en terrorrörelse, säger journalisten Magnus Sandelin efter att ha granskat 21-åringens uttalanden i sociala medier.

Magnus Sandelin är journalist och författare. Han har skrivit flera böcker om religiös och politisk extremism, och har gjort uppmärksammade reportage om jihadister för SVT:s Uppdrag granskning.

På sin blogg granskar han nu vad 21-åringen säger i sociala medier och hemliga diskussionsforum.

Resultatet: 21-åringen stöder öppet Islamiska staten. Det gjorde han redan under tiden i moskéns styrelse och själv beskriver 21-åringen sig som ungdomsledare nära al-Rahman.

Så sent som i maj klickade 21-åringen gilla på ett facebookinlägg som hyllade IS erövring av den syriska staden Palmyra.

Om en av IS propagandafilmer skriver han "Reality never lies" – verkligheten ljuger aldrig.

Magnus Sandelin har också intervjuat 21-åringen. I intervjun beskyller han västerländsk media för att ge en felaktig beskrivning av IS verksamhet.

– Ni svartmålar islam och mitt mål är att motbevisa det, säger 21-åringen.

När han får frågan om vad han personligen tycker om Islamiska staten vill han inte svara:

– Vad jag tycker om dem spelar ingen roll egentligen, om jag tycker att de är bra kommer det inte göra någon nytta, om jag tycker de är onda kommer det inte göra någon ondska. Så det är en helt irrelevant fråga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ståhle