Qribly – som LinkedIn för din bostad

Nu släpps en helt ny tjänst på nätet för dig som äger din bostad, eller som funderar på att köpa eller sälja. Eskilstuna är första orten i Sverige att ingå.

17 juni 2015 15:47

– Jag tycker att beskrivningen "LinkedIn för bostäder" är rätt bra, säger Olle Bodelius.

Han är produktansvarig och analytiker på Qribly, som har det uttalade målet att sänka den mentala tröskeln när det gäller bostadsköp och bostadsförsäljningar och helt enkelt öka antalet bostadstransaktioner. Inte bara i Eskilstuna, utan i hela landet.

Att Eskilstuna är först ut i Qribly har delvis att göra med att Eskilstuna-Kuriren är samarbetspartner, men Olle Bodelius sticker inte under stol med att närheten till Stockholm har betydelse. Eskilstuna är intressant ur ett bostadsperspektiv.

Hur funkar då Qribly, och vad är det man som användare får ut av tjänsten? Jo, grunden i Qribly är offentliga uppgifter, som sammanställs och presenteras.

– Vi gör data tillgängligt på ett enkelt sätt, data som normalt bara banker och mäklare har daglig tillgång till, och vi försöker kombinera så många datakällor som möjligt, förklarar Olle Bodelius.

Det handlar om prisuppskattningar, försäljningshistorik och faktiska värderingar. Men Qribly är också tänkt att bygga på användargenererade uppgifter. Olle Bodelius beskriver det som att Qribly står för skelettet, och användarna för kött och blod.

– Vi vill göra det möjligt för bostadsägare att bygga på och underhålla sin digitala bostad.

Som registrerad användare i Qribly kan man redan från start gå in och "claima" sitt hus. Göra det till sitt, helt enkelt. Man kan ladda upp bilder, och bygga upp vad som närmast kan liknas vid ett cv för huset. Som på LinkedIn, fastän det då handlar om jobb och kompetens.

– Drömpris är också en sådan bit vi jobbar med och som finns med från start. Även om en bostad inte är till salu finns det kanske ett pris där ägaren ändå kan tänka sig att sälja, säger Bodelius.

Qribly kommer löpande att byggas ut med ännu fler funktioner.

Olle Bodelius tror inte att integritetsfrågan kommer bli någon brännande fråga när Qribly lanseras. Alla uppgifter i Qribly är antingen hämtade från offentliga register, eller inlagda av husägaren själv.

– Det är klart att det alltid finns en risk, men redan i dag släpper ju många lokala medier till exempel lagfarter med såväl prisuppgifter som namn på köpare och säljare. Vi kopplar till exempel inte ihop bostäder med namn, såvida man inte själv vill det.

Qribly nås på www.qribly.se och tjänsten är gratis att använda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!