Så hetsas Eskilstunabor till våld mot tiggarna

Det kokar av hat mot tiggare på Facebookforumet Brottsplats Eskilstuna. Flera debattörer kräver där att EU-migranter ska jagas bort med våld och organiserade högerextremister deltar i hetsen.(Artikeln publicerad 13 augusti 2015)

13 augusti 2015 06:30

En av Eskilstunabornas största mötesplatser på Facebook innehåller uppmaningar om att folk ska kasta knallskott och brandbomber på tiggare, samt att migranternas bilar ska knuffas ner i Eskilstunaån.

De sadistiska inläggen fick stå mer eller mindre oemotsagda i den öppna Facebookgruppen i över en vecka, innan de raderades. I stället för kritik möttes de av påhejande bravo-rop.

Det var i början av augusti som en Facebookanvändare lade ut några bilder på ett tiggarläger i Facebookforumet Brottsplats Eskilstuna. Det är ett öppet användarforum med över 11 000 medlemmar. De flesta kommer från Eskilstuna med omnejd.

Fotografierna var tagna under en av motorvägsbroarna vid E20. Alldeles intill finns en parkeringsplats som ibland används som camping av EU-migranter.

Något som ogillas av flera medlemmar i forumet: "Detta måste få ett slut nu" står det i bildtexten till fotografierna som utlöste hatvågen.

Trots att bilderna inte skiljer sig från vad man kan se vid en vanlig motorvägsrastplats utlöste inlägget en våg av hat i kommentarstråden.

"Dags för oss att ta saken i egna händer å köra ut svinen", skriver en Eskilstunabo. Andra svarar: "Ut med packet". En butikschef på ett lokalt varuhus jämför tiggarna med kackerlackor.

Eskilstuna-Kuriren har tagit del av hela hattråden och det är inte anonyma hatare som låter sin ilska flöda fritt i kommentarsfältet. Tvärtom: Det överväldigande flertalet framträder under eget namn i tråden, som hade flera hundra inlägg när den plockades bort under måndagen.

En del av inläggen uppmanar till brott och flera Eskilstunabor kommer med egna förslag på hur tiggarna kan jagas bort – med våld.

Bland annat rekommenderas knallskott mot tältlägret, eller brinnande fyrverkeripjäser som kan kastas ner från motorvägsbron.

En man efterlyser en kraftig fyrhjulsdriven bil som kan putta ner migranternas bilar i ån. En kvinna svarar: Hjälps vi alla åt behövs ingen fyrhjulsdrift.

De ovan citerade inläggen har skrivits av Eskilstunabor som inte ägnar sig åt någon synbar politisk aktivitet. Men i tråden finns också flera aktiva högerextremister som eldar på diskussionerna.

Bland de organiserade högerextremisterna finns en 33-årig Eskilstunabo. Han skriver:

"Jag och några vänner från min organisation Nationell Framtid, tänkte samla upp skräp och dumpa utanför kommunhuset och vägverket och se om det blir nån ändring..."

Nationell framtid (NF) är en nybildad gruppering som vuxit fram ur det splittrade nazistpartiet Svenskarnas parti (SvP) under sommaren.

Flera NF-medlemmar är aktiva i tråden om tiggeriet i Eskilstuna.

När en facebookanvändare föreslår att man borde hälla surströmmingsspad på tiggarna från bron manar 33-åringen i stället till riktiga våldsdåd:

"Ett par fina bengaler och knallskott på det", skriver 33-åringen och avslutar sitt inlägg med en blinkande smiley.

Högerextremisterna föreslår också att man ska protestera mot tiggeriet genom att dumpa skräp på ansvariga kommunpolitikers gräsmattor.

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) är en av de Eskilstunapolitiker som pekas ut som "ansvarig" för tiggeriet i tråden.

Han blir bestört när han får höra vad som sägs om EU-migranterna i tråden, samt att flera debattörer planerar attacker mot stadshuset och enskilda politikers hem.

– Herregud! Det här har gått överstyr. Det rör sig ju om människor som inte är riktigt friska, säger Jimmy Jansson.

Han har fått flera frågor om varför kommunen inte gör något åt tältlägret under bron de senaste veckorna, men konstaterar bara att tälten står på Trafikverkets mark. Inte kommunens.

De direkta brottsuppmaningar som finns i tråden bör snarast vara en fråga för polisen, anser Jimmy Jansson:

– Polisen måste helt enkelt hålla bättre koll på detta och de som har de här grupperna borde också fråga sig om man verkligen vill driva ett sådant forum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa