Alla misstankar mot predikanten avskrivs

Den 45-årige predikant som greps av Säpo för misstänkt terroristrekrytering kommer inte att åtalas. Alla misstankar mot mannen är avskrivna, enligt åklagaren.

1 september 2015 10:10

– Vi kan inte se att det räcker för åtal och fällande dom. Då ska jag som åklagare lägga ner utredningen, säger specialåklagare Ronnie Jacobsson som lett förundersökningen.

Det var i början av juni som Säpo slog till mot den 45-årige predikanten i hans hem i Örebro. Han greps, anhölls och häktades. Samtidigt gick Säpo ut med ett pressmeddelande där man berättade att mannen misstänktes ha medverkat till att rekrytera unga män till terrorverksamhet.

Rekryteringen skulle bland annat ha skett på ett kafé nära al-Rahmanmoskén i Eskilstuna, där 45-åringen var anställd.

Anklagelserna mot predikanten väckte stor förvåning i 45-åringens bekantskapskrets. Al-Rahmanmoskéns ordförande, Galal Faris, menade att Säpo måste ha misstagit sig. I en intervju i Eskilstuna-Kuriren den 2 juni sa han:

– Folk snackar så mycket och det är respektlöst. De som för fram sådana anklagelser borde komma till moskén, delta i bönen och höra vad vi faktiskt säger, i stället för att prata bakom ryggen på oss.

Nu är hela utredningen nedlagd, vilket Nerikes Allehanda var först med att avslöja på tisdagen.

– När han greps hade vi misstankar som räckte för häktning i både tingsrätt och hovrätt. Men Vi kan inte se att det räcker för åtal och fällande dom. Då ska jag som åklagare lägga ner utredningen.

Den första tydliga fingervisningen om att Säpos misstankar inte höll kom redan i slutet av juni. Då släpptes 45-åringen ur häktet och han har sedan dess varit försatt på fri fot.

Kvarstår det någon misstanke mot 45-åringen?

– Nej, det gör det inte. Formellt finns det förstås en möjlighet att återuppta förundersökningen. Men sådana här misstankar ska inte leva vidare i evighet, säger Ronnie Jacobsson.

Förhastade ni er när ni gick ut och offentliggjorde gripandet och misstankarna?

– Nej, det kan jag inte påstå. Det här var en ny och oprövad lagstiftning och i det läget valde Säpo att gå ut med ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!