De följer dig hem från krogen

Johan Sjöström och Patric Andersson upplever att allt fler känner sig otrygga på vägen hem sent på dygnet. Därför har de nu startat Facebookgruppen "Trygg hemgång från krogen" som ska göra Eskilstunaborna tryggare.

9 oktober 2015 12:31

– Vi kände att vi ville göra något, säger Johan Sjöström.

För en vecka sedan satt Johan Sjöström och Patric Andersson och pratade om vad de skulle kunna göra för att fler människor i Eskilstuna ska känna sig trygga när de går hem på kvällarna och nätterna. Då föddes idén till facebookgruppen "Trygg hemgång från krogen". En grupp dit människor som inte vill gå ensamma hem kan vända sig för att få sällskap.

– Vi kommer att finnas på stan för att följa människor hem och sedan har vi ordnat med skjuts tillbaka så att vi ska hinna med så många som möjligt, säger Patric Andersson.

Facebookgruppen fick över 1 000 medlemmar på bara två dygn. Dels de som vill ha stödet men också de som vill hjälpa till.

– Vi trodde aldrig att det skulle bli så stort men det tyder ju på att det är något som behövs, säger Patric Andersson.

Eva Carlsson som är samordnare för kommunens brotts- och drogförebyggande arbete håller med om att sådana här initiativ behövs. Att få fler lokala nattvandrare är något hon strävar efter.

– Det betyder jättemycket att människor engagerar så när det finns ett intresse bli man jätteglad. Det är precis det vi behöver, många sådana, säger hon.

På sidan "Trygg hemgång från krogen" har många ställt frågor om säkerheten. Johan Sjöström och Patric Andersson säger att de kommer att kräva legitimation av de som vill gå med som nattvandrare.

– Då kan vi hålla lite koll. Vi kräver också att man checkar in sig i gruppen och talar om vem man är med och vart man ska, säger Patric Andersson.

– Vi är noga med att säga att vi inte är några väktare eller så utan vi går med som vanliga medmänniskor, säger Johan Sjöström.

Gruppens vandringar drar igång i helgen så än vet de inte hur uppslutningen blir. Men deras mål är att nya nattvandrare ska ansluta sig i framtiden så att fler hjälps åt att skapa ett tryggare Eskilstuna.

– Vi kan inte bekämpa brott men vi kan förebygga brott och framför allt skapa trygghet, säger Johan Sjöström.

Läs också: Så gick det i helgens premiär för "Trygg hemgång från krogen"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Svansbo