SD-kartläggning av flyktingboenden kritiseras av Kim Fredriksson

SD:s gruppledare i Eskilstuna Kim Fredriksson anser att det är olämpligt att publicera listor över tilltänkta flyktingboenden på Facebook. Något som SD i Lund har gjort.

23 oktober 2015 22:08

– Jag beklagar verkligen att det finns folk som tar till våld och sätter eld på asylboenden. Så får det inte gå till och dem som gör det ska sättas bakom lås och bom. Däremot måste det finnas en fungerande process kring att informera allmänheten om var asylboenden ska öppna, säger Kim Fredriksson.

Att Sverigedemokraterna i Lund lägger ut kartor och listor över tilltänkta flyktingboenden på Facebook, rapporterar Sydsvenskan.

Detta har fått justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att reagera kraftigt i en tweet på Twitter.

"I en tid när flyktingboenden sätts i brand, lägger SD alltså ut adresser och kartor på planerade boenden. Avskyvärt!", skriver han.

TT har gett Morgan Johansson möjlighet att utveckla sin kritik men han har avböjt.

Sverigedemokraterna i Lund avfärdar att publiceringen skulle innebära en risk för nya attentat.

– Vi motsätter oss all form av våldsverkan. Skulle någon vilja begå våld mot folk eller byggnader så kan de ta reda på var de ligger på egen hand. De behöver inte oss för det. Vårt syfte är bara att informera medborgarna så att de som vill kan klaga och reagera, säger Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund, till Sydsvenskan.

Bakgrunden till publiceringen är enligt partiet att kommunen bryter mot reglerna kring bland annat bygglov. Men enligt byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) stämmer det inte.

– De går nazisters och främlingsfientligas ärenden när det gäller att försöka göra det extremt publikt var det föreslås flyktingboenden. Det är oerhört dåligt omdöme och det visar bara att deras öppningar mot extrema rörelser är tydliga, säger han till tidningen.

Kim Fredriksson anser att initiativet från partikamraterna i Lund var opassande.

– Det är olämpligt. Jag vill hellre se att Migrationsverket står för informationen. I vart fall till dem som bor nära en plats eller fastighet som ska bli asylboende. Migrationsverkets hantering av den här frågan är under all kritik. Istället skapas en oro som gör att vissa sjuka människor gör vissa saker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT/ Eskilstuna-Kuriren