Färglöst stadsvapen ogillas av heraldiker

Eskilstunas stadsvapen finns numera även i en uppdaterad enfärgad version. "En tråkig och onödig förenkling", säger statsheraldikern Henrik Klackenberg.

22 november 2015 12:00

– Eskilstuna har valt att ta fram en justerad monokrom (enfärgad) version av stadsvapnet. Det är inget vi rekommenderar, tvärtom, vi tycker att man ska använda fullfärgsversionen, säger statsheraldikern vid Riksarkivet.

I Eskilstunas fall går motivet på stadsvapnet tillbaka till 1600-talet och Carl Gustavs stad. I en 350 år gammal version, från ett sigill, syns det tydligt vad som är vatten respektive moln och såväl armen, släggan som städet finns med.

Genom åren har stadsvapnet moderniserats och blivit stramare. Sådana revideringar är förhållandevis vanliga och kan passera även de historiskt konservativas granskande ögon.

Så länge motivet följer blasoneringen (den med ord fastställda beskrivningen) finns det utrymme för egen tolkning och konstnärlig frihet. Men när även de för stadsvapnet specifika färgerna försvinner sticker det i ögonen på statsheraldikern.

– Ja, det måste jag erkänna. Det är en onödig förenkling som går emot heraldikens idé om färg och form. Utvecklingen är olycklig, det är en dimension som försvinner.

Trots att statsheraldikern i sak motsätter sig förändringen och har haft åsikter om kommunens ändringsförslag betonar Klackenberg att kommunen inte har gjort något formellt fel.

Eskilstunas justerade svartvita version av stadsvapnet ska visserligen fastställas av kommunfullmäktige kommande vecka, men enfärgade varianter har varit en officiell realitet sedan 00-talet. Den nya monokroma varianten, framtagen av kommunikationsbyrån Astory, ska fortsättningsvis användas som standardlogotyp i den grafiska produktionen. Den förekommer bland annat på kommunens hemsida, brevpapper och på torgtälten.

Vad anser du om Eskilstunas "riktiga" stadsvapen?

– Det är väldigt fint. 70 av landets 290 stadsvapen är från 1200-1400-talen och Eskilstunas tillhör mellangenerationen. Ett kulturarv som är värt att vårda. Jag hoppas också att kommunen fortsätter att använda fullfärgsversionen.

Och Henrik Klackenberg kan andas ut. Stadsvapnet i originalutförande "ska alltid användas av kommunfullmäktiges presidium vid mer högtidliga, exklusiva och ceremoniella sammanhang", som det beskrivs i beslutsförslaget.

Eva Norberg, kommunens informationsdirektör beskriver förändringen som ett moderniseringssteg i syfte att enklare kunna använda stadsvapnet i olika sammanhang.

– Många kommuner har valt att ta bort stadsvapnet och i stället ta fram en egen logga. En sån önskan finns till viss del även i vår organisation men Eskilstunas stadsvapen har stor historisk betydelse för kommunen och staden, och vi har landat i att vi ändå vill ha det kvar.

Enligt Eva Norberg har vissa kommunala verksamheter ansett att den pampiga fullfärgsversionen stundom upplevts som allt för formell och illa matchat yngre målgrupper.

– När en fritidsgård ska bjuda in till något event så passar det kanske bättre med en enklare variant som inte krockar med bilder och modernare formgivning.

Eva Norberg säger att kommunen trots allt välkomnar statsheraldikerns kritik och något konservativa synpunkter.

– Statsheraldikern och även stadsarkivet har ett viktigt jobb. De ser till att vi håller oss på banan och inte släpper vår historia helt och hållet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa