Hopp om nytt härbärge till jul

Till jul ska förhoppningsvis även Eskilstuna kunna erbjuda EU-migranter nattlogi i organiserad form. Det är i varje fall föreningen Härbärgets förhoppning.

28 november 2015 08:00

– Eskilstuna församling har flera egna lokaler att välja mellan och de ärendena ligger just nu hos stadsbyggnadskontoret, säger föreningens direktor Tomas Lindroos.

Anledningen är att lokalerna måste inspekteras och godkännas ur brandsäkerhetssynpunkt innan de får tas i bruk för övernattning.

– Den information vi fått är att processen brukar ta cirka tre veckor. Därefter ska vi utrusta lokalerna med sängar och liknande, men det ska inte ta så lång tid.

Utsatta EU-migranter som sov i tält och bilar blev förra vintern en vanlig syn också i Eskilstuna. Kommunen förklarade på ett tidigt stadium att man inte kunde öppna ett vinterhärbärge, men lovade samtidigt bistå ekonomiskt om någon frivilligorganisation tog på sig ansvaret. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) hoppades på en Stadsmission, som i så fall skulle ta ansvar både för det nuvarande härbärget för Eskilstunas egna hemlösa och för ett nattlogi åt EU-migranter.

Nu är en sådan lösning på god väg. Föreningen Härbärget har ansökt om att få bli en fullvärdig Stadsmission och kommer att ta över det nuvarande härbärget från Eskilstuna församling vid årsskiftet. Innan dess ska det förhoppningsvis också finnas ett särskilt härbärge för EU-migranter.

– Men vi vill hjälpa till med mer än sovplatser, säger Tomas Lindroos.

– Vi kommer att ordna informationskvällar om svenska rättigheter och skyldigheter och vad som gäller på härbärget. Därefter får man ett antal biljetter för sovnätter.

Förebilden har man hämtat från verksamheten Cross Roads i Stockholm. Där kan utsatta EU-migranter både få nattlogi och socialt stöd.

Emma Boxner, kassör i föreningen "En bättre chans" i Eskilstuna, tycker det är ett bra system.

– Får man sovbiljetter slipper man köa utanför härbärget varje kväll. Det tycker många är förnedrande och dessutom finns det risk för att det blir bråk.

"En bättre chans" engagerade sig tidigt för EU-migranterna, bland annat genom att ordna nattlogi.

Kontakterna med Eskilstuna kommun har inte varit helt okomplicerade. Det ekonomiska stödet blev till exempel betydligt blygsammare än föreningen ansåg sig ha blivit lovad.

– Det har varit många turer fram och tillbaka, så den här gången har vi hållit oss lite i utkanten. Men vi är naturligtvis beredda att hjälpa till om vi får frågan, till exempel som frivilliga på härbärget, säger Emma Boxner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunilla Karlsson