Läget akut för Fiholms slottsfasad

Att våra slott och herresäten ska fortsätta vara lika pampiga och fina är långt ifrån självklart. Fasaderna nöts och på Fiholm är läget akut. - Vi måste få bidrag till en renovering som kostar mångmiljonbelopp, säger ägarna Göran och Charlott Mörner bekymrat. Grafik: Karta över Sörmland

3 november 2008 06:30
Stockholms slott har bekymmer. Sandstenen som täcker runt hälften av ytan vittrar sönder snabbare än beräknat och nyligen har stora stenblock fallit från byggnaden.
Med anledning av detta passade vi på att ringa runt till flera av de sörmländska slotten och höra om läget är lika allvarligt.
Från Fiholm, i Jäder utanför Eskilstuna, blev svaret ja.
- Nyligen ramlade det stora delar från fasaden ovanför entréerna. Vi försökte få bidrag till att få det fixat men tvingades stå för allting själva. Det kostade runt 200 000 kronor, berättar makarna Mörner.

Syns tydligare
När vi tar en promenad till solsidan av slottets södra flygel syns behovet av en renovering ännu tydligare. Fasaden visar på många ställen tydliga tecken på slitage som framför allt tiden leder till.
- Vi har främst tegelputs plus en del sandstensornament och även på den här sidan har det fallit stenbitar. Det här måste fixas inom kort, men bara att få någon som kommer hit och ser över vad som behöver göras kostar mycket pengar, säger Charlott och Göran.
Tror ni fortfarande på bidrag?
- Ja, vi måste hoppas. Vi kan inte bara ge upp, svarar Charlott.
Paret Mörner vet att enda chansen är att tjata, kämpa vidare och hoppas att länsstyrelsen kan få loss pengar till att rusta upp Fiholms slitna yta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa