Mickes bildspel ett av de mest sedda klippen någonsin på ekuriren.se

Det började med en idé, och slutade med en succé. Mikael Anderssons snart två år gamla bildspel med Eskilstunamiljöer från förr och nu är en av de mest sedda filmerna någonsin på ekuriren.se.

2 januari 2016 09:10

I går listade vi 2015 års hetaste klipp på ekuriren, men trots att det gångna året var ett rekordår för tv-tittande tronar några äldre klipp fortfarande högt upp i topplistan. Ett av dem allra mest sedda klippen någonsin på ekuriren.se det här ovan, Mikael Anderssons bildspel där han låter gamla och nya Eskilstunamiljöer tona in och ut ur varandra.

Filmen publicerades i januari 2014, och både hyllades och spreds snabbt i sociala medier – något som Mikael Andersson inte riktigt hade förutsett.

– Ja vad ska man säga, jag blev mycket överraskad över att den blev så populär. Tanken med bildspelet var att lättare få en historisk tillbakablick på vårt närområde. Det var ett försök att knyta ihop dåtid med nutid på ett tydligt sätt och med ny teknik, säger han.

Mikael Andersson är själv uppvuxen i Eskilstuna, och har sett staden förändras. Så här skrev han i en kort betraktelse första gången filmen med bildspelet publicerades:

"Jag är uppvuxen i Eskilstuna under den tiden då det revs och byggdes utan större eftertanke. Allt gammalt betraktades som fult och otidsenligt, det skulle bort till varje pris. Som om man skämdes över Eskilstunas historia.

På 70 talet var inte jag heller så stolt över stan. Smutsiga och bullriga industrier dominerade och maskinerna på Fil-Öbergs dunkade i takt med pålkranarna runt om i stan. Det var grått och tråkigt.

Men på sommarlovet cyklade jag till kiosken på Järntorget och köpte milkshake för hela veckopengen. Då blomstrade livet. Nu växer stan och pålkranarnas hamrande kan åter höras där det ska byggas. I dag är jag stolt över Eskilstuna och fascinerad över dess historia och förändring."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa