Ännu inget vinterhärbärge

20 minusgrader på nätterna, men fortfarande inget härbärge i sikte. Det är den dystra verkligheten för Eskilstunas EU-migranter just nu. Föreningen Härbärgets förhoppning om att kunna öppna redan efter helgerna har grusats.

15 januari 2016 18:00

– Jag önskar jag kunde säga att vi har öppnat, men ärendet sitter fortfarande fast på stadsbyggnadskontoret, säger föreningens direktor Tomas Lindroos, med en suck.

Före jul planerade föreningen för att öppna ett natthärbärge i Klosters församlingshem direkt efter helgerna. Men så blev det inte. I stället väntar man fortfarande på klartecken från stadsbyggnadsförvaltningen att lokalerna får användas tör övernattning. En viktig punkt har varit att de ska vara säkra ur brandskyddssynpunkt.

– Jag vet inte varför det dröjer, men en förklaring kan vara att många har varit lediga över jul och nyår. Senast jag var i kontakt med handläggaren trodde han att det skulle komma ett beslut mycket snart.

Under tiden är EU-migranterna hänvisade till att hitta eget nattlogi.

– Några har fått sovplatser genom privatpersoner, andra övernattar i tält eller bilar, säger Therese Lekander, ordförande i stödföreningen En bättre chans och anställd vid församlingshemmets dagverksamhet.

De senaste dagarna har den verksamheten förlängt sitt öppethållande kvällstid för att minska EU-migranternas tid ute i vinterkylan.

– Men det är inte så många som kommer just nu. Förmodligen för att många fortfarande är kvar hemma i Rumänien, säger Therese Lekander som tror att EU-migranterna är tillbaka med full styrka i februari.

Då ska natthärbärget förhoppningsvis vara öppnat. I väntan på det startar nu rekryteringen av volontärer.

– Vi behöver minst tio personer som är villiga att ställa upp ett par kvällar och nätter varje månad. säger Tomas Lindroos.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!