Tankbil i diket – tusentals liter läckte ut i dike

En tankbil med släp körde av vägen vid Sundbyvik säteri i Kvicksund utanför Eskilstuna. Om läckan sprider sig kan kommunalt vatten hotas.

20 januari 2016 09:40

Klockan 09.22 fick SOS larm om olyckan i Kvicksund. En tankbil körde av vägen vid niotiden Sundbyvik säteri i korsningen Sundbyviksvägen–Sjöbovägen och släpet välte. Ingen kom till skada vid olyckan, men enligt räddningstjänsten har släpet läckt cirka 4 000 liter diesel. Totalt rymmet släpet cirka 10 000 liter.

– Vi är fortfarande på plats och jobbar och inväntar att grävmaskiner ska komma hit och grova gropar så att vi kan pumpa upp det som finns kvar. I nuläget beräknar vi att vi pumpat upp 1,3 kubik, säger insatsledaren vid Eskilstuna räddningstjänst.

Den djupa tjälen innebär att dieseln inte tränger ned i marken, vilket underlättar arbetet med att begränsa skadorna.

Det läckande släpet är tömt på diesel och det som fanns kvar i tanken pumpades över till en tankbil.

– Just nu är en tungbärgare på plats för att transportera bort tankbil och släp, säger insatsledaren vid räddningstjänsten.

Det finns enligt polisen ingen misstanke om brott.

Under dagen har också miljöinspektörer från kommunen varit på platsen för att utröna vilka eventuella skador som kan uppstå med anledning av läckan. Veerle Vantomme, miljöinspektör, manar dock till lugn. 

– Räddningstjänsten har grävt små provgropar, och då har man sett en spridning österut. Men det är på väldigt nära håll än så länge. Det är inte så att det har spridit sig långt. Absolut itne långt.

Sprider sig dieseln längre kan det dock bli problem för både enskilda brunnar och den ledning för kommunalt vatten som går i närheten.

– Det finns en vattenledning i närheten och skulle föroreningen komma dit så är ju ledningen av plast, och då kan vattnet bli förorenat. 

Behöver man vara orolig?

– Nej, man behöver inte vara orolig. Det vi har sett nu är att det fortfarande ligger jättenära utsläppspunkten. 

Hur är det med växt- och djurlivet?

– Det är samma där. Det är också därför man försöker få bort så mycket som möjligt så fort som möjligt. Men nu är det ju inget direkt skyddsvärt där, det är ett dike. 

Arbetet på olycksplatsen har under dagen tagit upp mycket tid för räddningstjänsten berättar insatsledaren.

– Vi har haft fem-sex brandmän på plats hela dagen.

Vid 15.30-tiden hade räddningstjänsten lämnat platsen. Men fortfarande pågår arbetet med olyckan.

– Ett saneringsföretag är på plats och det pågår ett saneringsarbete som kommer hålla på ett bra tag till, kanske hela natten, säger insatsledaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa