M-ledaren på plats i Fröslunda

Engelska skolan i Fröslunda är en av landets största och meritmässigt bästa skolor. Men den ligger i en stadsdel som polisen listat som ett utsatt område. Under fredagen kom Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på besök.

12 februari 2016 10:30

Besöket i Eskilstuna är ett led i den kampanj Moderaterna drog igång förra året under namnet Skolinitiativet. Arbetet initierades och leds av partiledaren själv.

– Vi ska ta fram de viktigaste och bästa förslagen för att svenska skolan fullt ut ska bli den plats där vi rustar våra barn för framtiden, sa Kinberg Batra när kampanjen presenterades.

Hur besöket i Eskilstuna påverkar hennes bild av den svenska skolan återstår att se. Under den timslånga visiten hann hon med besök i två klassrum. Hon frågade eleverna vad som var bra med skolan.

– Det är stränga regler och man får mycket hjälp, svarade en elev.

– Det bästa är lärarna, man får en personlig relation till dem, de är engagerade, svarade en annan, som dessutom tyckte det var bra att mobiltelefoner inte är tillåtna i klassrummen.

Kinberg Batra lyssnade och kunde efteråt summera sina intryck:

– Man ser hur viktigt det är med tydliga regler. Här finns elever från många olika länder, och elever med problem av olika slag. Då måste skolan fungera, annars drabbas de som har det svårast. Det fokuserar de bra på här.

I Eskilstuna präglas den lokala skoldebatten av ekonomiska sparbeting, dåliga skolresultat och ökande sjukskrivningstal bland lärarna. De politiska besluten fattas av S, C och M.

Hur noga följer ni den politiska utvecklingen i Eskilstuna där S, M och C samarbetar?

– Vi följer det noga. Men jag är övertygad om att det skulle vara bättre om Jari Puustinen fick leda arbetet här i en alliansregering i stället.

Det lugn och den disciplin som präglar Engelska skolan står i stark kontrast till den omgivande stadsdelen. Fröslunda pekades i veckan ut i en polisrapport som ett av 53 områden i Sverige som är särskilt utsatta vad gäller kriminalitet och otrygghet. I förra veckan blev en väktare misshandlad av ett gäng ungdomar på torget och många Fröslundabor har gett uttryck för den otrygghet de känner.

Moderatledaren är oroad över utvecklingen och menar att skolan spelar en viktig roll.

– Det är särskilt viktigt för elever som av olika skäl inte har stöd från föräldrar. Och när det gäller trygghetsfrågor så behöver Sverige fler poliser.

Titta även på tv-inslaget ovan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa