Liberal guldmedalj till Alex Voronov

Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov har i helgen tilldelats Bertil Ohlin-medaljen i guld för sina insatser för liberalismen. Det är andra året i rad som priset ges till en medarbetare på tidningen.

12 mars 2016 16:30

– Jag känner mig mycket hedrad av priset och motiveringen. Uppmuntran av det här slaget ger en dos extra energi i arbetet, säger Alex Voronov.

Bertil Ohlin var folkpartiledare 1944-67 och guldmedaljen som bär hans namn delas ut av Liberala ungdomsförbundet till personer som anses ha stor betydelse för liberala idéer.

Priset instiftades 1994. Bland tidigare pristagare finns flera journalister. Bland andra DN:s Maciej Zaremba, tv-profilen Robert Aschberg och Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle som fick ta emot utmärkelsen förra året.

Alex Voronov hedras för sitt kritiska tänkande, sin noggranna källkontroll och som bärare av en stark socialliberal tradition. Hans lördagskrönikor under vinjetten "Voronov Lördag" sprids ofta långt utanför Eskilstuna-Kurirens vanliga läsekrets.

– Det är särskilt roligt att få ett pris av Liberala ungdomsförbundet som var min första och kanske viktigaste politiska skola Formuleringarna i prismotiveringen säger mycket om Luf:s syn på politik, vilket jag finner hoppingivande. Det är den attityden som behövs i kampen mot populismen och chauvinismen som på senare tid har tagit för sig i svensk politik och samhällsdebatt, säger Alex Voronov.

Han lovar att fortsätta hålla de principerna högt, även i framtiden:

– Jag studsade till lite vid frasen lång karriär i prismotiveringen. Det gjorde mig plötsligt väldigt medveten om tiden. Å andra sidan är jag bara 40 och har tänkt lägga 25-30 år till på detta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa