Ecce Homo visas i Klosters kyrka

För första gången någonsin ska Elisabeth Ohlson Wallins världsberömda utställning visas i sin helhet i en kyrka. Det är i samband med HBTQ-festivalen Springpride som hålls i maj som fotona visas.
– All konst stör och berör, säger kyrkoherden Johan hedlund.

18 mars 2016 16:40

Den kontroversiella fotoutställningen Ecce Homo ("se människan") rönte stor uppmärksamhet när den för första gången visades 1998. Utställningen skildrar enligt konstnären Jesu liv ur ett HBTQ-perspektiv och blev ett konstnärligt genombrott för Ohlson-Wallin.

Fotografierna har provocerat många under åren och fick bland annat den dåvarande påven att ställa in ärkebiskopen KG Hammars audiens i Rom 1998, detta efter att utställningen visats som ett bildspel i Uppsala domkyrka.

Av amerikanska Time Magazine listades utställningen vid ett tillfälle som en av de 20 farligaste i världen.

Det är första gången någonsin som den visas i sin helhet i en kyrka, något som konstnären hyllar.

– Eskilstuna gör ett viktigt statement med den här utställningen, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Under 2015 ställdes konstnärens samlade verk ut i en retrospektiv på Eskilstuna konstmuseum, men den här gången är det alltså bara Ecce Homo som visas.

I samband med Springpride kommer kyrkan som vanligt att fira vad de kallar för en regnbågsmässa, en gudstjänst med fokus på HBTQ-samhället.

– Vi är ju en del av Springpride och jag tycker att det är viktigt att vi är en tydlig deltagare, säger Johan Hedlund, kyrkoherde i Eskilstuna.

Hur tror du att utställningen kommer att tas emot?

– Med glädje och med irritation och genom att människor får en stark upplevelse.

– All konst stör människor och berör människor. Det är väldigt viktiga bilder. Korsvandringen har tolkats under århundraden av olika konstnärer och det här är Elisabeths tolkning, säger Johan Hedlund.

Att bilderna av vissa ses som kontroversiella och en gång fick Johannes Paulus II att förvägra KG Hammar audiens är inget som bekymrar kyrkoherden.

– Det är nästan 20 år sedan nu, världen har ändrats mycket sedan dess.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!