Brandmän skadade när tankbil körde av vägen

Två brandmän från brandvärnet i Ärla skadades på måndagen då deras fordon gick av vägen under en utryckning.

28 mars 2016 14:07

Sju brandmän från Ärla brandvärn var på väg med tre fordon till en gräsbrand vid Stora Vad vid 13.40-tiden på måndagen. Sist kom vattentankbilen i vilken de två skadade männen färdades. Deras kollegor märkte inte att tankbilen gick av vägen, mellan Ärla och Kjula, och sannolikt var det en förbipasserande bilist som larmade SOS Alarm.

Det blev därför det mötande räddningsmanskapet från räddningstjänsten i Eskilstuna, som skulle assistera vid branden, som blev först på plats.

– Vi var på flygrakan, cirka 30 sekunder från olycksplatsen när det larmades om en brandbil som hade kört av vägen. En mycket otäck och chockartad känsla, berättar insatsledaren Jonas Wangenborn.

I det första skedet talades det om att en av brandmännen ådragit sig allvarligare skador än den andra. Under måndagskvällen klarnade skadeläget.

– Passageraren har ådragit sig revbensbrott och hjärnskakning medan föraren fått en lättare armskada. Båda är kvar på sjukhuset för observation, säger Jonas Wangenborn.

Föraren är i 60-årsåldern och passageraren i 40-årsåldern och en polispatrull har varit på Mälarsjukhusets akutmottagning och pratat med brandmännen som var inblandade i olyckan.

– De kom lite för långt utanför vägbanan och då voltade tankbilen. Enligt de drabbade så fick de möte på aktuell plats, säger Anette Wilhelmsson, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Samtliga brandmän från Ärla hämtades in till stationen i Eskilstuna efter olyckan för att ingen skulle lämnas ensam och ges möjlighet att prata av sig.

– Det här betecknas som en arbetsplatsolycka som kommer att utredas av arbetsmiljöverket och polisen förstås, säger Jonas Wangenborn.

– En anmälan om arbetsskada är upprättad samt en anmälan om trafikolycka, säger Anette Wilhelmsson.

Det ursprungliga brandlarmet visade sig vara betydligt mindre allvarligt än det verkade. Markägaren släckte branden på egen hand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa