Så identifierade polisen stenkastarna på bilderna

Här kastar motdemonstranterna sten mot poliserna. Med hjälp av de fyra år gamla tidningsbilderna kunde 23-åringen knytas till angreppet mot två poliser på järnvägsspåret under kravallerna i Eskilstuna på 1 maj 2012. Han döms nu för våldsamt upplopp tillsammans med två andra motdemonstranter.

5 april 2016 11:40

Det har snart gått fyra år sedan kravallerna i Eskilstuna. Rättegångarna har dragit ut på tiden och vittnenas minnesbilder har bleknat. Men de bilder som togs under upploppen utgör enligt tingsrätten tillräckligt starka bevis för att fälla flera personer för våldsamt upplopp.

På onsdagen dömdes tre motdemonstranter för sitt deltagande i upploppen.

* En 23-årig motdemonstrant döms till 120 dagsböter för våldsamt upplopp. Han frias för misstankar om våld mot tjänsteman.

* En 26-årig motdemonstrant döms till skyddstillsyn för våldsamt upplopp. Domen omfattar också två fall av ringa narkotikabrott.

* En 27-årig motdemonstrant döms till villkorligt straff och 100 dagsböter för hot mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

Det var på 1 maj 2012 som nynazistiska Svenskarnas parti sökte och beviljades demonstrationstillstånd i Eskilstuna centrum. Den högerextrema manifestationen möttes av kraftiga protester och i massan av motdemonstranter gömde sig såväl stenkastare som slagskämpar.

Onsdagens dom var varken den första eller den sista rättegången efter kravallerna. redan för ett år sedan åtalades 14 personer misstänkta för våldsamheter i samband med upploppen. Bland de åtalade fanns 13 motdemonstranter samt den 38-årige nazistledare som sökt och beviljats demonstrationstillstånd för den högerextrema manifestationen.

Men varken nazistledaren eller de tre motdemonstranter som nu dömts dök upp på den första rättegången. Nazistledaren uteblev även vid det andra rättegångstillfället och en tredje rättegång väntas därför senare under året. Något datum är ännu inte satt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa