Alla Nikus ägodelar eldades upp på parkeringen

Niku Tamas Hicusor har varit i Sverige med sin fru i drygt en månad. Nästa vecka skulle de ha åkt hem till Rumänien med kläderna och pengarna de samlat in. Men allt förstördes i den stora husvagnsbranden vid Svarvargatan.

14 april 2016 05:00

– Nu har vi ingenstans att sova. Vi får bo i bilarna eller på tågstationen, säger Niku Tamas Hicusor.

Det var på söndag eftermiddag som det började brinna i en av de husvagnar som parkerats på Svarvargatan i Eskilstuna. Räddningstjänsten trodde först att det rörde sig om slarv med eld eller en olyckshändelse. Men strax efter att brandmännen lämnat platsen flammade två nya husvagnar upp och polisen rubricerade de senare eldsvådorna som anlagda.

Totalt förstördes fyra husvagnar av lågorna på söndagen. Niku Tamas Hicusor säger att branden var ett hårt slag för flera familjer.

– Vi är ungefär 30 personer från samma by som köpt husvagnarna tillsammans. Ibland har vi sovit i dem och ibland kompletterar vi med tält så att alla får plats.

Merparten av sällskapet samlar pengar genom att tigga utanför affärerna i Eskilstuna. Ingen hade sovit i husvagnarna på två dagar eftersom alla vagnarna var fulla med kläder och förnödenheter som man fått av hjälporganisationer och givmilda svenska familjer. Därför tror inte Niku att den första branden var en olycka.

– Ingen hade sovit där på flera dagar. Vi kom dit på kvällen och såg att det hade brunnit ner, säger han.

Vad tänkte du då?

– Att allt var förstört. Vi vågar inte ens gå tillbaka till platsen av rädsla för vad som kan hända.

Det är inte bara sällskapets husvagnar som förstörts. Flera av deras bilar har utsatts för skadegörelse och framrutan på Niku Tamas Hicusors egen bil krossades med en stor sten några dagar före branden.

– Det började de sista två veckorna, berättar han.

Polisen hade under måndagen inga spår efter den eller de som tände på husvagnarna.

På Facebook startades en öppen hatkampanj mot människorna i husvagnslägret redan under söndagskvällen. Den pågick samtidigt som räddningstjänsten släckte.

I en av Eskilstunabornas större diskussionsgrupper på Facebook skriver flera personer att räddningstjänsten borde låta husvagnarna brinna ner. En skribent tycker att man borde hindra brandmännen och bland debattörerna förekommer flera aktivister för högerextrema grupper. Däribland en av grundarna till gruppen Nationell framtid, som tidigare har försökt hetsa fram våldsdåd mot tiggare från Rumänien.

Den 33-årige aktivisten skriver i ett av inläggen att han varit på brandplatsen och rekognoscerat innan det började brinna.

Polisen är inte längre säker på att den första branden var en olyckshändelse, enligt Jenny Bruerberg som utreder bränderna.

– Anledningen till att vi först skrev allmänfarlig vårdslöshet var att vi fick sådana uppgifter när det bara var en husvagn som brunnit. Sedan brann ju två till och i nuläget vet vi faktiskt inte vad som hänt. Vi inväntar resultatet av den tekniska undersökningen, säger Jenny Bruerberg.

Föreningen Tillsammans för Eskilstuna planerar att hålla en manifestation till stöd för de drabbade i helgens bränder.

– Man har krossat fönster och kastat ägg på dem. Alla kan lätt se i olika Facebooktrådar att det finns folk som lägger en mycket stor del av sina liv åt att förfölja de här människorna. Samtidigt har vi fått ett högerextremt medborgargarde med dömda våldsbrottslingar som patrullerar gatorna. Manifestationen är vårt sätt att visa att vi inte vill ha det så och inte går med på det, säger Nathalie Söderberg från Tillsammans för Eskilstuna.

Manifestationen går under rubriken "Sätt stopp för våldet - Vi kräver trygghet för alla!" och inleds på Fristadstorget klockan 17.00 på fredagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa