Eskilstunajihadist hyllar massmördaren i Orlando

Den 19-årige Eskilstunabon berättar på Facebook att han befinner sig i inbördeskrigets Syrien.
Där hyllar han nu också massmördaren Omar Mateen, 29, som i söndags dödade över 50 personer på nattklubben Pulse i Orlando.

14 juni 2016 12:00

Sedan i söndags har 19-åringen gjort flera inlägg som berör dödsskjutningen i Orlando på sin privata facebooksida. Tidigt på tisdagsmorgonen lade han ut en text till sina följare där han kallar skotten mot nattklubben för guds straff mot homosexuella.

Han jämför terrordådet med att stena kriminella.

"Allah lät det regna stenar, och i Amerika, ett regn av kulor över bögarna som engagerade sig i kriminella aktiviteter" skriver han på engelska och hänvisar till en koranvers.

Nattklubben Pulse var populär bland hbtq-personer i den amerikanska delstaten Florida och skytten Omar Mateen tycks ha haft starka homofobiska motiv bakom sitt attentat. Innan attacken mot nattklubben uttalade han också stöd för terrororganisationen Islamiska staten.

19-åringen från Eskilstuna lämnade Sverige och reste till Syrien förra året tillsammans med en 21-årig Eskilstunabo, enligt polisen.

Det är oklart vilken jihadistgrupp i Syrien de ansultit sig till.

Den 4 juni 2016 berättade Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs tidning att en grupp på fyra till fem unga män använt al-Rahmanmoskén i Eskilstuna för att locka ungdomar till olika våldsbejakande jihadistgrupper.

Läs mer: Syrienkrigare värvas i Eskilstuna. (Plusartikel)

Uppgifterna hade kommit in till polisen under flera olika utredningar och 19-åringen var en av personerna som pekades ut av andra moskébesökare.

Ytterligare en person i den lilla gruppen kring al-Rahmanmoskén, en 23-årig Eskilstunabo, kritiserar på sin facebooksida moskéföreträdare som tagit avstånd från "olika dåd runt om i världen". I det inlägget, som gjordes på måndagen, nämns inte Orlando.

Säkerhetspolisen känner, enligt poliskällor, till att 19-åringen reste till Syrien förra året. Han är inte misstänkt för något brott.

– Om personen rest efter den 1 april, då en ny lagstiftning trädde ikraft och resan utfördes i syfte att begå terrorhandlingar, finns möjlighet att starta en förundersökning och lagföra den personen, säger Säpos presstalesman Fredrik Mildner.

Vilka åtgärder som vidtas om 19-åringen, eller andra jihadistresenärer, återvänder hem till Sverige vill Säpo inte uppge.

– Det finns även möjlighet att föra ett frivilligt samtal, det sker alltså utanför en förundersökning och är inget förhör då personen inte är misstänkt för ett brott. Det kan i huvudsak ske om personen rest från Sverige före den 1 april 2016, säger Fredrik Mildner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ståhle