Älgen Brownie kördes i bil från Eskilstuna till Järvsö – har fått nytt hem på Skansen

Familjen Brodén hittade älgkalven på deras gård i Eskilstuna i maj och körde upp honom till Järvzoo i Hälsingland i baksätet på deras bil. Nu har älgkalven fått ett nytt hem på Skansen i Stockholm – och en ny kompis.
– De sover bredvid varandra och leker, säger Linda Törngren på Skansen.

20 juli 2016 12:22

Familjen Brodén hittade kalven uttorkad på sin gårdsplan i mitten av maj. När mamman till kalven inte kom tillbaka valde de att agera. De döpte kalven till Brownie och tog med sig honom i baksätet i bilen och körde upp honom till Järvzoo i Hälsingland som sa att de kunde ta emot honom.

Men det var länge oklart om Brownie skulle få överleva. Naturvårdsverket och länsstyrelsen har riktlinjer och regler att följa när det gäller vilda djur som tagits omhand av människor. Brownies framtid bollades länge mellan länsstyrelsen och naturvårdsverket, men Brownie fick leva och har dessutom fått ett nytt hem och en ny kompis. På djurparken Skansen på Djurgården i Stockholm.

– Han har släppts ihop med vår älgkalv som också är upphittad och moderlös, säger Linda Törngren chef för djurvårdarenheten på Skansen.

Djurparkerna har haft kontakt med varandra om älgarna. Både Järvzoo och Skansen visste att de hade varsin föräldralös älgkalv och beslutade att det bästa var om de fick sällskap av varandra.

– Det är bra om de får växa upp med andra älgar så det är en jättebra lösning, säger Linda Törngren.

För två veckor sedan åkte personalen upp till Hälsingland med ett släp konstruerat för hjortdjur.

– Nu är han ju lite större och kan inte åka hur som helst i en personbil längre, säger Linda Törngren.

Och Brownie verkar trivas med sin nya Stockholmskompis på Skansen. Även om de båda kalvarna var lite misstänksamma mot varandra till att börja med.

– De gick och sneglade på varandra och sökte inte så mycket kontakt i början men började närma sig varandra och sökte kontakt. Nu sover de bredvid varandra och leker. De får tokryck och springer omkring, säger Linda Törngren.

Älgkalvarna förvaras än så länge åtskilda från de andra älgarna i en hage bakom älghägnet. Till hösten är det tänkt att de två älgarna ska släppas ut med resten av älgflocken. Och sedan de två älgarna hittat varandra försöker personalen vara så frånvarande som möjligt.

– De ska umgås med älgar och inte med människor. Vi försöker vara där så lite som möjligt så då är det bra att han fått en älgkompis så han inte behöver känna sig ensam.

Har Brownie fått ett nytt finare namn nu när han kommit till huvudstaden?

– Ja, faktiskt, säger Linda Törngren och skrattar.

– Vi har som tradition att ge namn efter alfabetets ordning. I år är det bokstaven t som gäller. Så nu heter han Tryggve. Det var för han känns väldigt trygg och stabil.

Vad heter hans nya kompis?

– Tur! Han hade tur som blev hittad, säger Linda Törngren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!