21-åring från Eskilstuna död i Syrien

En 21-årig man från Eskilstuna har dött i Syrien, enligt anhöriga. Han reste till krigsområdet förra året och har tidigare pekats ut som värvare för våldbejakande islamistiska organisationer.

9 augusti 2016 17:49

Under de sista dagarna i juni rapporterade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) att hårda strider rasade i de områden som kontrolleras av terrororganisationen al-Qaidas syriska gren al-Nusrafronten i norra Syrien.

Minst 70 soldater omkom i striderna, enligt TT. Däribland flera jihadister som tillhörde al-Nusrafronten.

Den 21-åriga Eskilstunabon tycks ha dödats vid samma tillfälle. Redan några dagar efter striderna började bekanta till 21-åringen uttrycka sina kondoleanser över honom på nätet.

Flera personer som känner 21-åringen uppger att han dödades i ett ryskt bombanfall, men den exakta dödsorsaken går inte att få bekräftad.

– Jag har hört att han dödades den 28 juni, säger en bekant till 21-åringen.

21-åringen är en av två personer från al-Rahmanmoskén i Eskilstuna som i höstas berättade på Facebook att de befann sig på al-Nusrafrontens territorium i Syrien. Enligt polisen hade 21-åringen då rest dit tillsammans med en 19-årig barndomskamrat. De befann sig då i staden Idlib.

De båda Eskilstunaungdomarna har aldrig velat säga vilken organisation de anslutit sig till i Syrien.

Andra moskébesökare från al-Rahmanmoskén berättade att de båda försökte övertala flera Eskilstunaungdomar att resa till inbördeskrigets Syrien före sin egen avresa, vilket Eskilstuna-Kuriren berättade den 4 juni 2016.

Familjen har nyligen begärt att få 21-åringen dödförklarad hos Skatteverket och uppger i sin skrivelse att han avlidit i Syrien, men att någon dokumentation över dödsfallet inte går att få fram.

Därför kvarstår han fortfarande som levande i folkbokföringsregistret medan ärendet utreds. Utrikesdepartementet har inte heller lyckats få dödsfallet bekräftat.

– Av erfarenhet vet jag att det är nästintill omöjligt att få dödsfall i Syrien bekräftade, säger Veronica Nordlund på UD:s pressjour.

21-åringens familj har avböjt att kommentera dödsfallet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ståhle