Susanne Nyström är tillbaka

Eskilstuna-Kurirens nygamla ledarskribent är kluven men inte splittrad.

1 september 2016 04:23

– Att vara liberal är att vara kluven, säger Susanne Nyström, nyrekryterad ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren.

Fast ny är kanske delvis en överdrift. Redan i våras kunde man läsa Susanne Nyströms texter i tidningen flera gånger i veckan. Under sommaren har hon verkat i Dagens Nyheter, men nu är hon tillbaka, och permanent den här gången.

– Det var jättekul att jobba på DN, men det är jättekul att vara tillbaka också.

Hon beskriver sig som socialliberal, och menar att det är så hon uppfattar kurirens ledarsida som helhet också. Inte för att positioneringen verkar vara så himla viktig. Att vara liberal är ju att vara kluven.

– Det finns många till höger som tycker att en liberal är vänster och många till vänster som tycker att en liberal är höger. Jag blev kallad för konservativ förra veckan och jag har blivit kallad för socialist tidigare, haha.

Vilken sida som ska hålla med henne i vilken sakfråga är inte viktigt.

– Jag funderar inte på om det är en åsikt som högern eller vänstern kommer att hålla med mig om.

Susanne Nyströms åsiktstexter har, bland annat via Liberala nyhetsbyrån, gått i trettio svenska dagstidningar. Det kunde möjligen också vara en anledning att vara kluven.

– Hantverket som ledarskribent är ju i grunden det samma. Som ledarskribent har man en viss stil och som skribent bör man generellt snarare försöka utveckla sin egen stil än tona ner den. Annars riskerar texterna att bli slätstrukna.

Susanne Nyström är utbildad journalist, och började arbeta som allmänreporter på Östhammars nyheter 2006. Då var hon övertygad om att det var nyheter hon ville jobba med. Efter en tid blev hon dock chefredaktör och ansvarig utgivare – och då fick hon börja skriva krönikor. Som blev uppskattade. Och allt roligare att skriva - samtidigt som de blev allt mer lika ledartexter, berättar Susanne.

Därefter sökte hon ett traineeprogram som liberal ledarskribent och hamnade till slut på Liberala nyhetsbyrån – som levererar åsiktsmaterial till en lång rad svenska tidningar. I juni blev det klart att hon blir fast knuten till Eskilstuna-Kurirens ledarredaktion.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa