Så blev Folkesta en övergiven spökstad

Eskilstuna kommun får hård kritik för hur man hanterade Folkestaborna när kombiterminalen skulle byggas ut. Trots att många tvingades lämna sina hem finns fortfarande inga planer på att använda marken, avslöjar Kalla Fakta i tisdagens program.

13 september 2016 07:00

Eskilstuna-Kuriren har under flera års tid rapporterat om problemen i Folkesta. Nu har TV4-programmet Kalla Fakta gjort en granskning av Folkestaaffären.

– Folkestaterminalen är färdigbyggd. Det finns inte någon expansionsplan där, säger Mikael Jonsson, vd på Eskilstuna Logistik i tisdagens avsnitt av Kalla Fakta.

Hans uttalande går stick i stäv med vad Eskilstuna kommun hävdade när man pressade villaägarna i området att flytta och löste in deras villor eller radhus. En process som drog igång för sex år sedan och vann laga kraft i maj 2016.

Då ändrade man översiktsplanen för det lantliga Folkestaområdet med motiveringen att marken behövdes för att den nybyggda omlastningscentralen skulle kunna växa.

Plötsligt måste 28 radhus och villor tömmas för att bereda plats för terminalutbyggnaden. De äldsta husen hade varit i samma familjers ägo i hundra år. De yngsta var helt nybyggda villor. Allt blev osäljbart över en natt och därför kände sig merparten av Folkestaborna tvungna att acceptera att kommunen löste in villorna.

Sex år senare ser området ut som en spökstad. Gunilla Wiman, som medverkar i programmet, lämnade området 2012. Hon hade precis köpt sitt hus när kommunen krävde att alla Folkestabor skulle flytta.

– De står bara och förfaller, alla de här tomma husen. Det är sorgligt att se, säger hon i kvällens avsnitt som fått namnet "Spökstaden".

När kommunen offentliggjorde sina byggplaner blev villorna och radhusen i området osäljbara. Alla mäklare i närområdet hade redan informerats om vad som skulle ske, berättar grannarna. Därför kände sig många tvungna att acceptera kommunens bud på husen.

Processen har prövats i domstol, och kommunens översiktsplan vann laga kraft i maj 2016. Men de jurister som medverkar i Kalla Fakta är starkt kritiska till hur Eskilstuna kommun agerat.

Advokat Jan-Mikael Bexhed är expert på rättsprocesser i Europeiska unionen och har hanterat många fastighetstvister av liknande slag. Han kallar kommunens agerande för "upprörande" och "missbruk av det kommunala planmonopolet" i tv-programmet:

– Man kan inte tvångsförvärva annans mark för att den kan vara bra att ha i framtiden, säger Jan-Mikael Bexhed.

Alla kommunala logistiksatsningar i Eskilstuna sker just nu vid Kjula flygfält. Därför kan det komma att dröja 15 år innan Eskilstuna kommun har en detaljerad plan för vad man vill göra med det gamla villaområdet i Folkesta.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) vill inte gå med på att det var ett misstag att lösa in villor och radhus för att kommunen skulle komma över marken. Då, för sex år sedan, behövdes det för att få fart på arbetsmarknaden.

– Det var ingen som kunde sia om att den etableringen skulle leda till att människor skulle tvingas flytta, säger han.

På frågan om hur han tror att de som i dag bor kvar i Folkesta i osäljbara hus upplever situationen svarar Jimmy Jansson:

– Orättvist. Och jag har full respekt för att man inte alls är nöjd med kommunens agerande. Och att man tycker att kommunen agerat på ett bedrägligt sätt.

Kalla Fakta-avsnittet "Spökstaden" sänds på TV4 klockan 21.00 tisdagen den 13 september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ståhle