Nostalgifest lockade många BM-entusiaster

Nostalgifaktorn var hög när Svenska BM-klubben och Munktellmuseet under lördagen arrangerade BM-dagen på Volvo CE:s demofält.– Volvomaskiner är riktiga grejer, säger Martin Arvidsson som deltog med sin gamla gula dumper från 1969.

24 september 2016 14:11

BM-dagen har arrangerats sedan 2010. Tidigare år har man hållt till invid museet i Munktellstaden men utrymmet för att samla och köra alla maskiner har krympt sedan nya Munktellbadet byggts. Årets evenemang flyttades därför ut till Volvo CE:s demofält i Brunnsta. Munktellmuseets chef Leif Anväg agerade speaker under den mäktiga maskinparaden och var nöjd med uppslutningen av veteranfordon.

– Fem av maskinerna är från Munktellmuseet men resten är privatpersoner som kört hit.

Läktaren vid demofältet var fullsatt under showen och publiken applåderade åt alla ekipage som presenterades.

Temat för årets BM-dag var dumprar. Anledningen till detta är det faktum att världens första serietillverkade dumper - med smeknamnet GrusKalle - fyller 50 år i år.

Just en sådan modell hade Martin Arvidsson kört till demofältet från hemmet i Lista.

– Det var min farfar som köpte den begagnad någon gång på 70-talet. Den är väldigt speciell att köra, fotpedalerna sitter liksom vid sidan om. Men den är väldigt rolig att ha, säger han.

Lantbrukaren Martin är en riktigt BM-entusiast och har ett stort antal fordon hemma på gården.

– Det är något speciellt med gamla Volvomaskiner. Det är riktiga grejer helt enkelt, säger han.

Samma vurm för BM-märket har lastbilschauffören Hans Filander från Torshälla. Han kommer alltid till BM-dagarna med sin vackert patinerade traktor av modell BM10 och fanns självklart på plats under lördagen.

– Den här traktorn från 1949 har tändkulemotor och den går kanonbra, säger han.

Påfallande många av de gamla BM-fordon som tillverkats under åren finns kvar, om än i varierat skick.

– Ja, väldigt många rullar fortfarande och det finns ett enormt intresse för de här gamla maskinerna. Det finns många entusiaster både i Sverige och andra länder som har stora samlingar, säger Leif Anväg.

Som chef för Munktellmuseet kommer han i princip dagligen i kontakt med många av dem. Den största samlingen finns sannolikt i Danmark:

-Det är en bonde som har 12000 grisar och 100 BM-traktorer. Han jobbar halvtid med grisarna och halvtid med traktorerna, säger Leif och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa