Synskadade lappade allt "felparkerat" i Eskilstuna

Nu har Synskadades riksförbund (SRF) avslutat sin kampanj Gata för alla.

15 oktober 2016 19:44

I Eskilstuna ägde avslutningen rum i samband med Vita käppens dag, som genomfördes på Fristadstorget under lördagen, där medlemmarna gick ut och "lappade" allt som kan upplevas som hinder i miljön för de synskadade.

– Det finns fortfarande än i dag en hel del som vanliga seende måste tänka på, säger Magnus Gustafsson, ordförande i förbundets Sörmlandssektion.

– Målet är alltjämt att skapa en säker och trygg miljö för alla.

Vad man framför allt gått ut och satt gula små lappar på är felparkerade cyklar och utställda så kallade gatupratare.

Det sistnämnda är den formen av annonsskyltning som många gånger ställs utanför affärerna som vill flagga för kampanjer eller extrapriser.

– Dessa kan vara direkt förödande för en synskadad. Jag har ingen statistik, men jag känner flera som stupar rakt över de här skyltarna varje år, och då finns det ändå tydliga regler om hur de får placeras. Och hur de helst inte ska placeras.

Magnus Gustafsson har ledarhunden Malte och undkommer därför allt sådant som eventuellt kan placeras ut mitt i hans planerade färdväg.

– Det är värre för "käpparna", nickar han bekräftande.

På frågan om något i utemiljön blivit bättre eller sämre dröjer svaret ett ögonblick.

– Mycket har blivit bättre, men en ny detalj som tillkommit är förstås alla dessa uteserveringar som också placerar ut inhängnader som människor kan stupa över.

Att den vita käppens dag är en nödvändighet fortfarande tvivlar ingen från riksförbundets sida på ett ögonblick.

– Så länge det bara är sju av tio som vet vad den vita käppen är för något så behövs den. Det borde förstås vara tio av tio.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa