Vildsvinen förstörde Tord Nilssons trädgård i Tandersten

På 1700-talet var vildsvinen utrotade i Sverige. I dag finns runt 150 000 djur. Och de kan ställa till stora problem för markägare och bönder. – Just nu kan jag inte göra någonting, säger Tord Nilsson i Tandersten som fick sin gräsmatta uppbökad.

12 november 2016 11:09

– Jag upptäckte det i torsdags morse när det hade ljusnat och jag hämtade tidningen i brevlådan. Jag har sett spår efter dem och uppskattningsvis var det kanske 10-15 grisar som hade bökat runt, säger Tord Nilsson som bor på en gård i Tandersten i Husby-Rekarne.

Gräsmattan framför hans hus är totalförstörd efter vildsvinens framfart. Grannens trädgård några meter bort har vildsvinen också bökat upp.

– Just nu kan jag inte göra någonting. Jag får plantera om gräsmattan till våren för så där kan vi inte ha det. Mellan 40 och 50 000 kommer det att kosta tror jag, säger Tord Nilsson.

Han är gammal jägare och hade han haft möjlighet hade han själv tagit bössan och gått ut i skogen för att jaga vildsvin.

– Då hade jag gått ut och skaffat mig en julskinka! Vi har säkert en stam på 100-150 vildsvin här i byn och det är lite väl mycket, säger han.

Vildsvinen utrotades på 1700-talet och återinfördes 1940 i Sverige. I början av 1980-talet fanns det färre än 100 fria vildsvin i landet. Sedan dess har det gått fort. Nu uppskattar länsstyrelsen att det finns runt 150 000 vildsvin i landet.

– Över tid kan man se att vi har haft ökande populationer och avskjutningsstatistik, men det är svårt att säga om det är fler nu än i fjol, säger Sebastian Olofsson, på landsbygdsenheten på länsstyrelsen i Sörmland.

Och hur många som finns i Sörmland är svårt att säga.

– Det finns ingen bra statistik på det. Man kan se på viltolyckor hur populationen utvecklas men det finns ingen data på exakt hur många djur som finns, säger Sebastian Olofsson.

Mellan 2003 och 2011 inrapporterades mellan 100 och 300 vildsvinsolyckor per år in till polisen i Sörmland. Sedan 2012 har de legat på runt 400 per år enligt Nationella viltolycksrådet. Men statistiken är osäker och ökningen av olyckor kan bero på att fler rapporterar till polisen när de kört på ett djur.

– Viltolycksstatistiken fungerar som en indikator. Men det är svårt att säga något säkert från år till år. Har vi en lång höst utan snö ökar olyckorna då det är svårare att se vildsvinen när de kommer ut på vägarna, säger Sebastian Olofsson.

Klart är dock att vildsvinen kan ställa till med stora skador för bönder som får sina grödor förstörda eller för trädgårdsägare som Tord Nilsson som får gräsmattan uppbökad.

– De letar efter ställen att leta mat på och finns inte det i skogen där de håller till går de ibland in i trädgårdar där det kanske finns mycket ätbart i jorden, säger Sebastian Olofsson.

I Tandersten står Tord Nilsson och blickar ut över sin uppbökade gräsmatta.

– Ja, vad säger man, frågar han sig och suckar.

För två år sedan fick han lägga om gräsmattan för att grävlingarna förstört den. Till våren ska han sätta upp elstängsel för att slippa fler besök och så länge kommer han köpa granulat och lägga ut på tomten som han vet att vildsvinen tycker illa om.

– Men det är skönt att bo ute på landet i alla fall, även fast det händer sånt här. Jag hade aldrig bytt det mot att bo i stan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson