41 miljoner i byggbonus till Eskilstuna

Regeringen ger 41 miljoner kronor till Eskilstuna inom ramen för den så kallade byggbonusen. Det är dubbelt så mycket pengar som väntat.

22 november 2016 10:24

För 2016 avsatte regeringen 1,8 miljarder kronor som ska betalas ut till landets kommuner för att stimulera bostadsbyggandet. Pengarna är dock inte öronmärkta för att bygga just bostäder, utan kan användas till andra samhällsutvecklingsprojekt som kommer med en växande befolkning.

I somras kunde Eskilstuna-Kuriren berätta att finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) räknade med att det kunde handla om så mycket som 20 miljoner kronor i byggbonus för Eskilstunas del. Det visar sig ha varit lågt räknat.

Nu konstaterar Fredrik Olovsson att siffran blir mer än dubbelt så stor: 41 miljoner kronor.

– 20 miljoner, det var den andel som Eskilstuna hade fått om man var lika bra som alla andra. Men man har ju varit mycket bättre än alla andra, säger han.

Utbetalningens storlek är alltså direkt relaterad till hur mycket som faktiskt har byggts i staden.

– Ja vi tycker att det är viktigt att man bygger och att vi bygger mycket mer än man har gjort hittills. Därför vill vi också att det ska finnas ett ekonomiskt incitament, säger Fredrik Olovsson, som dock varnar för att ökat byggande också leder till ökade kostnader.

– Eskilstuna har haft en kostym att växa i, eftersom det gick dåligt för stan ett tag, men nu har man behövt sy en större helt enkelt.

Enligt Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) kan de nya pengarna kan komma att användas till satsningar på trafiken, bredband eller en fond för att sanera förorenad mark. Ännu är inget beslut fattat.

– Det här är engångspengar ska man komma ihåg, och då gäller det att använda dem smart, säger Jimmy Jansson.

Det kan också bli fråga om ytterligare nya detaljplaner för fler bostäder. Om inget ändras kommer en liknande byggbonus betalas ut även nästa år och då kan fler nya bostäder återigen betyda mer pengar för Eskilstuna.

– Det är klart vi tänker på det, men vi ska inte stå och falla med ett beslut i riksdagen. Man måste bygga in hängslen och livremmar.

Är det inte orättvist att de kommuner som redan har fått fart på sitt byggande är de som får pengar?

– Nej, inte alls, för det finns ju kommuner som inte vill bygga alls eftersom de inte vill ha fler invånare som kommer. Om man inte gör den läxan ska man inte heller få del av pengarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tor Gasslander