Polisens råd efter mystiskt tiggarbrev i Hällberga: Kasta dem

Boende i Hällberga utanför Eskilstuna har fått ett mystiskt brev i postlådan. Någon med signaturen "Besviken pensionär" ber dem att sätta in pengar på ett bankkonto. Nu uppmanar polisen alla som fått brevet att slänga det.

22 november 2016 17:30

Det var i måndags morse som boende i Hällberga hittade ett A4-papper tillsammans med morgontidningen i brevlådan. Det visade sig vara ett datorskrivet brev från någon som kallar sig "Besviken pensionär". Personen skriver att hen inte har råd att betala sin hyra och ber därför om att få pengar insatta på ett bankkonto hos Nordea. Enligt brevskrivaren har socialen gett avslag på alla ansökningar om stöd trots att personen säger sig ha "jobbat i 40 år och betalat skatt".

En av de boende som har fått brevet kontaktade Eskilstuna-Kuriren för att varna andra. Hon tror att det rör sig om ett bedrägeri.

– Jag tänkte direkt att det här är en bluff. Jag har jobbat 25 år kommunalt och har man jobbat i 40 år så brukar inte pensionen vara den lägsta. Även om man har låg pension få man ju bostadsbidrag av kommunen. Har man riktigt låg pension så får man ju hjälp, säger Hällbergabon som vill vara anonym.

Polisen har inte fått in några uppgifter om det här och enligt Kenneth Wiklund, gruppchef för bedrägerigruppen hos Sörmlandspolisen, kan man inte bekräfta att det rör sig om ett bedrägeri.

– Vi har inte fått någon information om tiggarbrev från Hällberga eller någon annanstans och egentligen är det inte mycket som polisen kan göra åt det. Det är inget brott att be om pengar. Personen har ju inte ofredat någon, säger Kenneth Wiklund, gruppchef för bedrägerigruppen hos Sörmlandspolisen.

Han uppmanar dock alla som får ett liknande brev att inte föra över några pengar utan helt enkelt kasta det.

Det var precis vad många Hällbergabor gjorde när de hittade brevet.

– Min närmsta granne trodde också att det var något lurt och slängde det. Jag gjorde inte det för jag vill varna andra. Det kommer hela tiden nya grejer där bedragare försöker lura av folk pengar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Svansbo