Älgfamilj på vift i Viptorp

Ewa Lindemark i Viptorp skulle precis sätta sig i bilen och köra till jobbet. Då fick hon se en hel älgfamilj springa över gårdsplanen. – När snön kommer så kommer älgarna, säger Ewa Lindemark.

10 januari 2017 13:11

Ewa Lindemark bor på Skrinnarvägen i Eskilstuna sedan 17 år tillbaka. Hon är van att se älgar i närheten av gården på vintern. Men att de kommer så nära att de springer över gårdsplanen som de gjorde under tisdagen, det har hon aldrig varit med om.

– När snön kommer så kommer älgarna. Men de har aldrig varit på gården innan, säger hon.

Det var på tisdag förmiddag, strax efter 11 som hon såg den lilla älgfamiljen. Hon hann inte fota dem på gården men sprang efter och tog en bild av dem när de hunnit ner mot en parkering.

– Jag har sett dem i någon veckas tid nu. Nu är det en mamma och, vad jag tror, är tre kalvar. Det är jättemysigt. Men man måste verkligen vara på sin vakt när man går med hunden upp mot Vilsta. Speciellt när de har sina kalvar med sig, säger hon.

Det är inte ovanligt att älgar tar sig in mot tätbebyggelse när vintern nalkas och snön kommer. Men det är inget standardbeteende heller, enligt Sebastian Olofsson, som jobbar på landsbygdsenheten på länsstyrelsen.

– De kanske söker sig till plogade vägar, där det är lättare att gå. Det kan vara väldigt individuellt, kanske vet älgkon att hon hittar mat där och återkommer, säger Sebastian Olofsson.

– Det är en avvägning mellan hur farligt det är och vilka risker som finns och hur mycket mat de kan hitta, säger Sebastian Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa