Dick hittade en havsörn på promenaden – försökte rädda livet på jättefågeln

Kvällspromenaden med hunden slutade i stor dramatik och ett tragiskt naturminne för livet.– Jag har aldrig sett något liknande, säger Dick Söderberg efter fyndet.

13 januari 2017 08:05

Dick Söderberg från Hållsta utanför Eskilstuna fick en smärre chock när hans hund fick nos på något oväntat under kvällspromenaden.

– Hunden stelnade till och tittade på vad jag trodde var en stubbe, sedan såg jag att det var en jättestor fågel, jag har aldrig sett något liknande förut, berättar Dick Söderberg.

Han kallade till sig hunden och ringde till sin granne Maria Carlsson som också är en stor djurvän. Hon kom snabbt till platsen.

De misstänkte att fågeln inte var riktigt frisk och ringde därför polisen för att få hjälp. När det inte gav något resultat sökte de sig vidare.

De lämnade fågeln i fred och gick hem till värmen för att söka någon som kunde hjälpa örnen. Till slut fick Maria Carlsson tag på Stockholms Vildfågel Rehab som skickade en person direkt från Stockholm.

– Det är fantastiskt vad människor är beredda att offra sig för att hjälpa djur, konstaterar Maria.

Vid det här laget hade det gått cirka två timmar sedan Dick hittade örnen och nu drog fågeln sina sista andetag.

Bara några minuter senare kom personal från Stockholms Vildfågel Rehab, en man vid namn Marko, för att hämta havsörnen. Fågeln såg ut som en mindre rotvälta där den låg i månskenet i skogen.

Marko konstaterade snabbt att fågeln var undernärd när han lyfte upp den.

– Den känns mycket mager. Troligen är det blyförgiftning, men vi ska ta prover på den för att få fram fakta, förklarar Marko och fortsätter:

– Just nu är det högsäsong för blyförgiftade havsörnar, blyet slår sig på nerverna som en nervsjukdom, de kan varken äta eller flyga till slut. Vi hittar flera liknande örnar under den här tiden.

– Ja det här blev verkligen en annorlunda kväll. Vilken fantastiskt fin fågel, men vad sorgligt att den dog, konstaterar Dick Söderberg, samtidigt som han vandrar på den isiga stigen i ficklampans sken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa