Så ska Fröslunda bli tryggare

Fröslunda centrum i Eskilstuna har upplevts som en utsatt plats vad gäller bråk och oroligheter. Nu ska det bli ändring på det.

13 januari 2017 21:41

Under fredagen undertecknades ett så kallat medborgarlöfte mellan Eskilstuna kommun och polisen. Medborgarlöftet innebär att kommun och polis ska arbeta aktivt för att skapa trygghet i utvalda områden.

Förra året var det Lagersberg som det lades extra krut på. I år är det Fröslunda och även Brunnsbacken som ska få extra fokus vad gäller trygghetsfrågor.

– De erfarenheter vi fick från Lagersberg där boende, fastighetsägare, föreningar och så vidare samverkade med kommun och polis gör att vi vill fortsätta att arbeta på det här sättet, säger Annelie Klavins Nyström (M), ordförande för trygghetsrådet Trygga Eskilstuna.

Rent konkret innebär löftet till medborgarna i Fröslunda och Brunnsbacken att representanter från polis och kommun ska vara närvarande, tillgängliga och synliga. Polisen ska patrullera i områdena både till fots och i sina bilar och det ska genomföras trafikkontroller och trygghetsvandringar.

– Det är väldigt viktigt att de som bor i områdena känner att någon lyssnar på dem. Några kanske känner sig otrygga på grund av trasiga lampor, några på grund av klotter eller buskörningar. Det är därför det är så bra med samverkan för att kunna åtgärda problemen.

Vid flera tillfällen under förra året har polisen varit tvungen att rycka ut till Fröslunda centrum på grund av större bråk där ungdomar bland annat gett sig på väktare.

– Där har vi också en viktig uppgift att fånga upp de ungdomar som hängt i centrum och se till att det finns andra alternativa sysselsättningar för dem. Flera av dem har vi redan koll på och gänget har blivit mindre, säger Annelie Klavins Nyström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa