Kinberg Batras utspel splittrar alliansen – men välkomnas av M och SD i Eskilstuna

M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnar för att sänka regeringen med en gemensam alliansbudget.– Äntligen, säger Jari Puustinen, kommunalråd för Moderaterna i Eskilstuna.

19 januari 2017 19:36

Han är lättad och uttalar sig helt enligt partilinjen.

– I opposition strävar man efter att ta över makten. Här går Anna ut och gör det tydligt, och det tycker jag är bra, säger Jari Puustinen (M).

Men Moderatledaren Anna Kinberg Batra utesluter inte heller att ta hjälp från Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

– Vi ska inte låta oss hindras av stöd från andra partier. I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med SD. Den låsningen vill jag häva, eftersom vi har den parlamentariska situation som vi har. Men vi kommer inte att budgetförhandla med dem, säger hon.

C-ledaren Annie Lööf sågar utspelet.

– Vi står fast vid det som vi tyckt – vi kommer inte att bilda regering med aktivt stöd av SD. Jag vill inte slänga ut Sverige i osäkerhet och politisk cirkus. Därför ligger vårt besked fast, säger hon.

Även statsminister Stefan Löfven är djupt kritisk.

– Det här ger intryck av ett moderat ledarskap som helt har tappat sin kompass, säger han

Men Jari Puustinen förstår inte kritiken om att partiet närmar sig Sverigedemokraterna.

– Man blandar gärna ihop korten. Att det här är någon sorts samverkan med SD. Jag tycker att det har varit väldigt tydligt. Moderaterna vill lägga en gemensam alliansmotion i riksdagen för att visa att det här är alternativet att leda Sverige in i framtiden. Nu tar vi bladet från munnen. Det tycker jag är bra.

Hos Sverigedemokraterna i Eskilstuna är det glada miner.

– Det är positivt att de släpper hinken och spaden och lämnar sandlådan. Det är ju självklart att vi ska prata, säger Kim Fredriksson (SD), gruppledare.

Han kritiserar också Annie Lööfs och Centerpartiets inställning.

– Hon måste släppa hörnflaggan och komma in i matchen. Alliansen kommer inte kunna bilda en regering utan stöd från något extra parti. I det här fallet SD. Hon lever i någon sorts bubbla.

Trots att alliansen är oenig hoppas Jari Puustinen på en överenskommelse framöver.

– Jag hade så klart hoppats på en gemensam motion nu. Om det inte går nu så får det gå nästa år, säger han.

I ett sms till Eskilstuna-Kuriren skriver Erika Rydja Sandvik, vikarierande gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna, bland annat:

"En gemensam alliansbudget leder till nyval och konsekvenserna blir två val inom två år. Det är inte den rätta vägen att gå i den politiska osäkerheten som nu råder nationellt och internationellt. Men alliansen kommer däremot lägga fram gemensamma sakpolitiska förslag med mål att vinna regeringsmakten 2018."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa