16 av 20 deltidsbrandmän kommer att säga upp sig

16 av 20 deltidsbrandmän i Torshälla kommer att säga upp sig i missnöje mot det nya centrala avtalet. Det står klart efter det krismöte som hölls under onsdagen.

21 januari 2017 04:15

‒Alla är väldigt upprörda och missnöjda, säger deltidsbrandmannen Patrik Robach.

Tidningen skrev förra lördagen om brandmännens besvikelse över det avtal som slutits på central nivå för landets deltidsbrandmän. Avtalet som ska börja gälla från 1 maj innebär enligt Patrik Robach att dagersättningen höjs men ob-ersättningen försvinner, semesterersättningen sänks och bilersättningen slopas.

‒Det är helt oacceptabelt. Vid mötet vi hade i onsdags kväll gick vi igenom det nya avtalet och räknade på hur det skulle slå. De allra flesta får en lönesänkning på mellan sju och åtta procent. Vissa förlorar över tio procent. Vi ser det som fruktansvärt orättvis och alla är väldigt missnöjda.

Av de 20 deltidsbrandmännen vid stationen i Torshälla har 16 nu uppgett att de kommer att säga upp sig den 31 januari.

Patrik Robach och de andra brandmännen hoppas nu att det centrala avtalet ska rivas upp efter de omfattande protester som brandmän runtom i landet gett uttryck för.

‒Det kommer bli oerhört svårt för arbetsgivaren att rekrytera nya deltidsbrandmän. De måste göra om och göra rätt.

Det nya avtalet har förhandlats fram av Sveriges kommuner och landsting (SKL), arbetsgivarorganisationen Pacta, Brandmännens riksförbund, Kommunal och Vision. SKL skriver på sin hemsida att avtalet kommer att underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän. Enligt SKL innebär avtalet förbättrade ersättningar för de flesta deltidsbrandmännen. Men man bekräftar att de som enbart har arbetat kväll, helg och natt får mindre betalt än tidigare då ob-tillägget har omfördelats.

Någon lokal arbetsgivarrepresentant fanns inte närvarande vid krismötet i onsdags. Eskilstuna-Kuriren har utan att lyckas sökt chefen för räddningstjänsten i Eskilstuna för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa