Klart med Sibyllarestaurang i Eskilstuna

Det blev ingen Sibyllarestaurang på Fristadstorget. Nu ger dock snabbmatskedjans vd klartecken för en drive in-restaurang vid Folkesta.

23 januari 2017 06:53

‒Vi hoppas kunna öppna i Folkesta handelsområde redan i vår, i vart fall före sommaren, säger Sibyllas vd Joakim Carlsson.

Det är ägarbolaget till handelsområdet som ska bygga restaurangen. Bygglovet är klart och Sibyllas hyresavtal med Folkesta Handelsfastigheter är undertecknat. Den 164 kvadratmeter stora restaurangen med plats för ett 40-tal gäster placeras mellan Jula och Willys, på en yta som i dag används som parkering.

Restaurangen i Folkesta väntas bidra till sysselsättningen med cirka tio arbetstillfällen. Den ska drivas av en franchisetagare som bor i och tidigare drivit en Sibyllarestaurang i Jönköping.

‒Det är kille som kan det här, säger Sibyllas vd.

"Killen" som kan heter Sirus Mohammad-Ali, är 48 år gammal och söker för närvarande lägenhet i Eskilstuna. Någon koppling till kommunen har han inte och det fåtal besök han gjort är kopplade till satsningen vid Folkesta. Han hyser gott hopp om att etableringen ska bli framgångsrik.

‒Det som avgjorde för min del var läget på restaurangen. Jag har lång erfarenhet av varumärket och jag tror på Sibyllas koncept. Jag tror att vi kommer att lyckas.

I mitten av april väntas restaurangbygget vara klart. Rekryteringsarbetet lär ta fart någon månad före premiären som sannolikt sker i maj.

Eskilstuna har nyligen varit aktuell för en annan omskriven Sibyllaetablering, då vid Fristadstorget. Planerna var långt gångna när kontrabeskedet kom.

‒Vi har velat etablera oss i Eskilstuna en längre tid. Det var i princip helt klart vid Fristadstorget när fastigheten bytte ägare. Och den nya ägaren ville inte ha någon Sibyllarestaurang, berättar Joakim Carlsson.

En likadan restaurang som den som ska öppna i Folkesta har nyligen dragit igång i Strängnäs. Sörmlands övriga sju kommuner står dock fortsatt utan Sibylla.

‒Vi letar lägen på samtliga vita fläckar runt om i Sverige och har klart med fem bygglov i år. Vi har även en bruttolista med 30 lägen som vi tittar närmare på. Vi söker en kombination av intresserad franschisetagare, bra läge och en fastighetsägare som kan bygga och hyra ut.

Sibylla har öppnat ett flertal drive in-restauranger de senaste åren och konceptet sägs vara lyckat.

‒Det har gått jättebra. Drive in-försäljningen står för ungefär drygt 30 procent av Sibyllarestaurangernas omsättning.

Av Sibyllas totalt 159 restauranger i Sverige är i dag 24 av drive in-modell.

Hur står sig Sibyllarestaurangerna i kampen med Max, McDonalds och de andra?

‒Vi omsätter lite mindre än vad de gör, men vi växer och tar marknadsandelar. Under ett antal år har vi tagit bort en del mindre gatukök som inte gått så bra, och i stället satsat på större snabbmatsrestauranger. Där vi etablerar nya moderna drive in-restauranger står vi oss mycket bra mot den övriga snabbmatsmarknaden, säger Joacim Carlsson.

Går det att köpa en kokt med bröd från bilen?

‒Absolut, och det händer. Jag var nyss i Östersund och där berättade de att det inte är ovanligt att någon rullar fram och beställer en korv med bröd, eller en kopp kaffe.

Mer om Sibylla

Varumärket lanserades 1932 och franchisekedjan startade 1997.

Kedjan drivs av Nordic Fast Food och ägs till 51 procent av den finska koncernen Atria (som kontrollerar varumärken som Lithells, Pastejköket och Lönneberga. Franschisetagare äger tillsammans 49 procent av kedjan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa