Bidragsgaranti räddar katthemmet

Nedläggningshotet över katthemmet i Kälby är tillfälligt avvärjt. Kommunen går in med de ekonomiska medel som behövs för drift även 2011. - Av alla tänkbara alternativ är detta det bästa, konstaterar kommunalrådet Jimmy Jansson, efter löftet ytterst populär hos djurvännerna.

25 augusti 2010 16:27

Exakt vilket belopp som krävs ska nu utredas innan det formella beslutet. Man ska också fastställa vilken nämnd som ska hantera kostnaden, det lutar åt miljö- och räddning. Summan ligger någonstans på strax under 200 000 men blir ett extra tillskott och ska inte inrymmas i den normala nämndbudgeten.

- Det här är naturligtvis ett starkt glädjebesked, en oerhörd lättnad efter några tunga månader. Vi är väldigt tacksamma för att kommunen tar det ansvar vi hoppats på. Nu får vi tid att försöka hitta stabila lösningar framöver, bidrag och donationer måste öka, kommenterar djurskyddets ordförande Christer Luthman.

På försommaren slog organisationen larm om risken för bankrutt och en räddningsaktion iscensattes med halvdant resultat:

- Fast 50 000 extra är ändå inte så illa, påstår Luthman.

Jimmy Jansson vill gärna understryka att insatsen i första hand genomförs för att klara den akuta situationen. Hur framtiden för katthemmet ska se ut blir en senare fråga, nu är han nöjd med att kommunen tar sitt ansvar:

- Vi har grundligt utrett behovet och kommit fram till att allting blivit sämre och svårare om verksamheten tvingats försvinna. Dock får det aldrig bli en helt kommunal verksamhet utan även i fortsättningen drift genom ideella krafter. Däremot kan ju alltid nya tillskott bli aktuella, diskussionen för kommande år får föras i konstruktiv anda.

På katthemmet finns i dag ett 40-tal hemlösa djur, ett för årstiden tämligen normalt antal. Varje år passerar dock ungefär fem gånger så många.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa